Fotó: MTI/EPA/KCNA
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsongun elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a Putyintól februárban ajándékba kapott orosz gyártmányú Aurus Senat luxusautóban ül Phenjanban 2024. június 19-én.
Hirdetés

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát, hogy „nagy hibát” követ el, ha felfegyverzi Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – írta meg a BBC pénteken. Az orosz elnök úgy fogalmazott: amennyiben Szöul úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Kijevnek, Moszkva olyan döntéseket fog hozni, amelyek „nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének.”

Az orosz államfő vietnami látogatása során tette egyértelművé, hogy kész felfegyverezni Phenjant, amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is fegyverekkel látják el Ukrajnát – idézi a Híradó cikke.

A brit BBC emlékeztetett: Dél-Korea elítélte az Oroszország és Észak-Korea között létrejött biztonsági megállapodást, mivel az „veszélyezteti Dél-Korea nemzetbiztonságát.” Mint írták, Csang Ho-jin dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, „országa megfontolja az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatás kérdését.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésére reagálva a dél-koreai elnöki hivatal pénteken közölte: „különböző lehetőségeket mérlegelnek az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban, álláspontjuk pedig attól függ, hogy Oroszország hogyan közelíti meg a kérdést.”

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.