A nagy mennyiségű drogot, amelynek feketepiaci értékét 60 millió euróra (több mint 21 milliárd forint) becsülik, egy hajó átvizsgálása során fedezték fel, amely vasárnap érkezett a konstancai kikötőbe Törökországból, két, Szíriában feladott konténerrel.

Hirdetés

A kábítószert 40 tonna nagy sűrűségű, szerves eredetű szappan között rejtették el.

A DIICOT közleménye szerint a „dzsihadisták drogjaként” ismert kaptagon-tablettáknak – amelyeket állítólag gyakran használtak fizikai állóképességük és önbizalmuk javítására az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei – rendszerint magas amfetamintartalmuk van.

Ez az eddigi legnagyobb mennyiségű hasis- és kaptagon-fogás a román bűnüldözés történetében. Kézre kerítésében az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) is közreműködött.

Korábban írtuk

Jelenleg több román és külföldi állampolgár ellen van folyamatban bűnvádi vizsgálat, hogy kiderítsék a kábítószer szállításában játszott szerepüket.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, négy évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt.