Fotó: MTI/AP
Hirdetés

Alexander Winterstein újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy sok a félreértés a programmal kapcsolatosan, pedig az biztonságos és segít megelőzni a visszaéléseket.

Hozzátette, a brüsszeli testület annyit tud tenni, hogy közli a tényeket, amit már többször megtett az elmúlt időszakban.

A magyar hatóságok még márciusban vették őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt a szíriai Hasszán F.-t, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat tagja, és a gyanú szerint kivégzésekben vett részt. Görögország által nemzetközi védelemben részesített személyként a férfi korábban előre feltöltött, de készpénzfelvételre nem alkalmas bankkártyát kapott, amelyet később letiltottak, mert nem jelent meg a havi helyszíni ellenőrzésen.

Ennek kapcsán az Európai Bizottság egyik szóvivője múlt héten kiemelte, hogy a tagállamoké az elsődleges felelősség a menedékkérők biztonsági átvilágításában, de a bizottság megtesz mindent, ami módjában áll, hogy segítse ezen eljárásokat.

Ezen ellenőrzések során többek között alaposan átvizsgálja a rendőrség, a parti őrség és az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az érintettek személyes holmiját, interjút folytatnak az állampolgárság meghatározására, elvégzik a menedékkérők teljes körű azonosítását, illetve regisztrációját, ujjlenyomatot vesznek, majd az adatokat összevetik minden releváns nemzetközi, európai uniós és nemzeti adatbázissal – írta.

Ezek mellett az európai rendőri együttműködést koordináló szervezet (Europol) eseti alapon másodlagos átvilágítás végez a külső határoknál a biztonsági eljárások erősítése érdekében – tette hozzá.

A szóvivő végül hangsúlyozta, hogy a Frontex, az Europol és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) szakértői készek segíteni a tagállamok hatóságainak a menedékkérők napi szintű azonosításában, regisztrációjában és biztonsági ellenőrzésében.