Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Lábnyom egy egészségügyi felszerelés eldobott csomagolásán Bécs belvárosában 2020. november 3-án
Hirdetés

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel – mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak – tette hozzá.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

Hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

Korábban írtuk

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

Kurtin S.-t az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Bécs belvárosában házkutatások voltak, többeket letartóztattak. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel – a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval – rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük – írta az APA.