Miközben egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd, a festői kisváros lakóinak, akik korábban gondolkodás nélkül locsolták kertjüket, töltötték meg medencéiket és fürdőkádjaikat, most változtatniuk kell gondolkodásmódjukon és hozzáállásukon – hangsúlyozta René Hugot polgármester.

Hirdetés

„Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem jön belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbe esni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását” – magyarázta a városvezető egy kiszáradt szökőkút mellett.

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik Seillans-ban, hogy minden háztartás betartja-e a fejenként napi 150 literes vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére – fejtette ki Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó vízközműcég vezetője.

És ahhoz, hogy az ivóvíz egyáltalán elérje Seillans-t és a környező falvakat, teherautóval kell átszállítani azokról a területekről, ahol a természetes vízforrások hálózata még elég erős ahhoz, hogy vizet nyerjenek ki belőle.

„Rendkívüli a helyzet” – szögezte le Eric Martel, mivel tavaly ősz óta nagyon kevés eső esett a térségben.

„Tartunk a közelgő téltől és tavasztól. Ha akkor sem kapunk esőt, a helyzet drámaivá válik” – tette hozzá a vízügyi szakember.

Korábban írtuk