Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Mussza és hívei ellen 2016-ban indult eljárás az Iszlám Állam hívei után folytatott dél-bulgáriai nyomozást követően.

Musszát, aki korábban négy évet töltött börtönben a radikális iszlám tanainak terjesztése miatt, a pazardcsiki regionális bíróság 8 és fél évi börtönre ítélte. Plovdivból, Pazardcsikból és Aszenovgradból származó támogatóira pedig egytől három és fél évig terjedő elzárást szabtak ki. A csoport egyetlen női tagját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

2014 végén Bulgária déli részén több mint 40 lakóházban és egy mecsetben tartott razzia során a nyomozók nagy mennyiségű pólót, sapkát és zászlót találtak az Iszlám Állam logójával.

Az ügyészek szerint a roma származású Mussza, aki eredetileg római katolikus vallású volt és 2000-ben lett muzulmán, amikor Bécsben dolgozott, az Iszlám Állam zászlaitól körülvéve prédikált. Csoportja fegyvereseket próbált toborozni az Irakban és Szíriában 2014 nyarától jelentős területeket elfoglaló dzsihadista szervezet számára.

Bulgária támogatta az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette katonai szövetséget, de nem vállalt aktív katonai szerepet.

A muzulmánok a 7 milliós lélekszámú Bulgária népességének mintegy 12 százalékát teszik ki, többségükben török nemzetiségűek.