A Németország és Belgium által kezdeményezett tervezetben az a kompromisszum született, hogy a segélyezést 12 hónapra meghosszabbítják, valamint a korábbi orosz javaslattal összhangban egyetlen török-szír határátkelőhelyen keresztül valósítják meg a szállítmányozást.

Hirdetés

Az előző, ám elbukott indítványok szerint a segélyek eljuttatása két határátkelőhelyen keresztül bonyolódott volna, de csak hat hónapos hatállyal.

A tanácsban az elmúlt napokban Oroszország, Szíria legfőbb szövetségese Kínával együtt számos, két határátkelőhellyel számoló német indítványt megbuktatott.

Diplomáciai értesülések szerint a 15 fős testületben a mostani határozatot tizenketten támogatták. Oroszország és Kína, valamint a Dominikai Köztársaság tartózkodott.

Korábban írtuk

Szíriában 2011 márciusában robbant ki polgárháború, amelyben eddig mintegy félmillió ember halt meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat évvel ezelőtt szavazta meg a Szíriának küldendő, határokon átnyúló segélyszállítmányokat. Akkor még Jordánián és Irakon keresztül is szállították a segítséget, de az idén januárban – Oroszország és Kína ellenkezése miatt – megszüntették ezeket az útvonalakat.