Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson (archív, illusztráció)
Hirdetés

„Hagyd abba”, „nem bírom”, majd húsz másodperc alatt hétszer „megfulladok” – ezeket mondta Cédric Chouviat, amikor január 3-án a párizsi Eiffel-toronynál három rendőr a földre szorította, miután provokatívan viselkedett velük szemben egy közúti rutinellenőrzés során. A 42 éves futárt a helyszínről szívroham miatt életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol két nap múlva meghalt. A boncolási jegyzőkönyv szerint a halálát gégesérülés miatt bekövetkezett fulladás okozta. Az ügyben nem szándékos emberölés gyanújával indult vizsgálat még januárban.

A jelenet rekonstruálásához a rendőrség felügyeleti szerve 13 felvételt vizsgált meg. Ezek közül kilencet a futár maga készített, hármat egy negyedik rendőr, aki jelen volt az előállításkor, egyet pedig egy arra haladó autós. Ezek tartalma jelent meg a francia lapokban.

A jegyzőkönyv szerint a 12 percig tartó beszélgetés során Cédric Chouviat többször „bohócoknak” és „szerencsétlen figuráknak” nevezte a rendőröket. Azt is kérte tőlük, hogy ne érjenek hozzá, amikor azok arra kérték, hogy lépjen hátra. A jelentés szerint erőszakra utaló kijelentések nem hangozottak el egyik részről sem.

Korábban írtuk

A rendőrök többször is be akarták fejezni az ellenőrzést, mielőtt a helyzet elfajult. Az egyik rendőr akkor döntött az előállítás mellett, amikor Cédric Chouviat bábunak nevezte.

A következő 22 másodpercben az előállított személy a szakértői jelentés szerint hétszer mondta, hogy megfullad, majd hallható, amikor a rendőrök a földre szorított férfi megbilincselését követően azt mondják: „rendben, karperec oké”.

A négy rendőrt igazságügyi források szerint a múlt héten kihallgatták, és várhatóan vád alá kerülnek, de egyelőre nem függesztették fel őket. Az RTL rádió úgy értesült, hogy július elejére idézték be őket.

A rendőrök egyik ügyvédje kedden azt állította, hogy ügyfelei nem hallották, hogy Cédric Chouviat azt ismételgette, hogy megfullad.

„Cédric Chouviat ellenállt az elállításkor, és a küzdelem során, a Szajna-parti rakparton a zajban a rendőrök nem hallották, hogy mit beszél” – mondta Thibault de Montbrial.

A meghalt férfi családja január óta többször jelezte, hogy szerintük rendőri túlkapás történt, amelyet a rendőrök által az előállításkor alkalmazott veszélyes technika okozhatott, ezért azt kérték, hogy az ügyészég minősítse át az esetet halált okozó szándékos erőszakká, valamint függessze fel a rendőröket.

Kedden Sofia Chouviat, a meghalt férfi lánya párizsi sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron „ünnepélyes válaszát” kérte, miután a család „még mindig nem érti, hogy miért nem tiltották be a fojtófogást”. Ugyanakkor nyugalomra kérte a közvéleményt, miután hetek óta rendszeresek országszerte a rendőri brutalitás elleni megmozdulások.

Christophe Castaner belügyminiszter még januárban úgy vélte, hogy „a boncolás legitim kérdéseket vet fel, amelyekre teljes átláthatósággal választ kell adni”. A tárcavezető június 8-án bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, miután az azt megelőző hétvégén tízezrek tüntettek országszerte a rendőri brutalitás ellen. A fojtófogás okozhatta az amerikai tiltakozási kiváltó George Floyd halálát is. Néhány nappal később azonban a francia országos rendőrkapitányság közölte, hogy a rendőri tiltakozások miatt egyelőre nem tiltják be a fojtófogást, a rendőrség továbbra is alkalmazhatja addig, amíg szeptemberben másfajta technikát nem határoznak meg a szakemberek.