Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

Andreas Norlén svéd parlamenti elnök csütörtökön Annie Lööföt, a Centrum Párt vezetőjét kérte fel, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat, miután két korábbi kísérlet kudarcot vallott.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

Lööfnek egy hete van a kormányalakításra – hangsúlyozta Norlén a pártelnökökkel folytatott megbeszéléseket követően.

Lööf már a harmadik politikus, aki megbízást kapott kormányalakítási tárgyalások folytatására, miután Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője, és Stefan Löfven svéd ügyvezető miniszterelnök, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője nem jártak sikerrel.

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban. Emellett a parlamenti pártok egyike sem kíván együttműködni a mérleg szerepét játszó bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokratákkal.

A Centrum Párt hagyományosan a polgári táborhoz tartozik, ennek ellenére Kristersson ellen szavazott szerdán, mert nem kíván egy olyan kormány tagja lenni, amely a Svéd Demokraták támogatásával kerülne hatalomra. A Liberálisok szintén nem szavaztak bizalmat a Mérsékelt Párt vezetőjének.

Lööf ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a jobbközép szövetség jelöltje a miniszterelnöki tisztségre továbbra is Kristersson. Hangsúlyozta: céljuk olyan kisebbségi polgári kormányt alakítani, amelyet a baloldali blokk pártjai kívülről támogatnának. A szociáldemokraták és a Baloldali Párt ezt azonban korábban kizárta.

Az ország törvényei értelmében Andreas Norlén további két alkalommal javasolhat valakit a miniszterelnöki tisztségre, ezek után új választásokat kell kiírnia. Elemzők attól tartanak, ha az utóbbi történik, az elsősorban a radikális Svéd Demokraták erősödését szolgálja majd.

A Svéd Demokraták már korábban bejelentették, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai élet befolyásolására.