Az RT számolt be a hírről, miszerint egy brit férfi azt állítja, hogy a Google Earth műholdképeinek nézegetése közben megtalálta a 2014-ben eltűnt maláj Boeing 777-es gépet. Feltételezése szerint a lezuhant repülő a kambodzsai dzsungelben található. Ian Wilson azt szeretné, hogy helikopterrel kutassák át a területet.

Fotó: Google Maps 12°05’22.4„N 104°09’05.9”E

Amikor Wilson egy repülőgépre bukkant a műholdképen, rögtön az jutott eszébe, hogy ez a repülő a MH370-es járat lehet, amely Kuala Lumpurból tartott Peking felé, amikor eltűnt a radarról. Hivatalosan azóta sem találták meg a gépet.

A hírt sok bulvárlap átvette, sokan tényleg úgy gondolták, hogy az eltűnt gépet találták most meg. 

Wilson úgy hiszi, hogy a felfedezése valódi. A térképen történt mérései szerint a repülő hossza 69 méter, ami egy kevéssel hosszabb, mint a Boeing 777-200ER valódi hossza (63,7 méter). Ezt az eltérést Wilson azzal magyarázza, hogy a gép farka és törzse között távolság fedezhető fel a műholdképen.

A férfi elképzeléseit már több forrásból is megcáfolták. A Space View kínai műholdképeket gyártó cég a Twitteren megosztotta a saját felvételeit a területről 2015-ből, 2016-ból és 2018-ból. A tweetben azt írták: „Egy férfi állítása szerint megtalálta az MH370-es járatot a kambodzsai dzsungelben. Sajnáljuk, de mi nem találtunk repülőt.”

Kambodzsából is gyorsan érkezett válasz a hírekre. A kambodzsai civil légi közlekedéssel foglalkozó hatóság szóvivője elmondta: nincs bizonyíték, információ vagy adat arra, hogy a gép Kambodzsában zuhant volna le.

Wilson azonban továbbra is fenntartja az állítását. Ezt azzal is indokolja, hogy szerinte a Space View nem az ő általa megadott koordináták műholdképére keresett rá. 

A hivatalos álláspont szerint az MH370-es járat valahova az Indiai-óceánba zuhanhatott, de biztosat csak akkor lehetne tudni, ha megtalálnák a repülőgépet vagy a fekete dobozát.

A kambodzsai erdőben lévő repülőgép műholdképét egyébként bárki megtekintheti a Google Mapsen a 12°05’22.4„N 104°09’05.9”E koordinátára keresve