Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Úgy tudni, a nagy andamán nevű törzs alig több mint ötven tagot számlál, akik többnyire a szigetcsoport 37 szigetének valamelyikén élnek. A nagyjából 400 ezer lakosú Andamán- és Nikobár-szigeteken a június eleji első eset óta 2985 Covid-19-es esetet regisztráltak, 41-en haltak meg.

A Strait-szigeten, Port Blair város közelében élő veszélyeztetett nagy andamánok törzsében a múlt héten észlelt esetek után mind az 53 tagot tesztelték – mondta el Avidzsit Roj, az egészségügyi hatóság vezetője. A négy fertőzött közül ketten kórházban, ketten karanténban vannak.

A törzs hat tagja, akik hosszabb ideje élnek a városban, a múlt hónapban kapták el a betegséget, már meggyógyultak. Roj szerint a legfontosabb, hogy megállítsák a járvány terjedését a szigetcsoport veszélyeztetett törzsei körében.

Andamán- és Nikobár-szigeteken a nagy andamánokon kívül négy veszélyeztetett törzs él: a dzsaravák, az észak-szentinelézek, az ongék és a sompenek. A dzsaravák és az észak-szentinelézek nem nagyon integrálódtak, az utóbbiak senkit sem engednek a szigetükre. Tavaly egy John Allen Chau nevű amerikait nyilakkal öltek meg, amikor megpróbálta meglátogatni őket.

Korábban írtuk

A londoni központú Survival International nevű törzsi jogvédő szervezet szerint a nagy andamánok több mint ötezren voltak, amikor az 1850-es években a brit birodalom gyarmatosította a szigeteket.