A november 6-án kezdődött világkonferencia közép-európai idő szerint péntek délután 4 óráig tartott volna, a hét végéhez közeledve azonban már várható volt, hogy a részvevő, közel 200 ország képviselői nem jutnak dűlőre az idő lejárta előtt. A tanácskozás elnökéneki csapata szombat reggelre várhatóan a zárónyilatkozat újabb tervezetét készít el. A kormányzatok képviselői és környezetvédelmi szervezetek szerint az eddig elkészült tízoldalas dokumentum ugyanis számos hiányosságot tartalmaz.

Hirdetés

Nem világos például, hogy valóban létre fog-e jönni egy olyan kompenzációs alap az ENSZ-en belül, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt anyagi segélyt a fejlett országok részéről. Az eddigi megállapodások szerint az ENSZ-tagállamoknak legkésőbb a jövő évi, az Egyesült Arab Emírségekben megrendezendő csúcstalálkozóig (COP28) van idejük átalakítani az egyelőre nem túl kielégítő klímavédelmi terveiket.

Az ENSZ idei klímakonferenciáján mintegy 34 ezren vettek részt. A klímavédelmi törvényhozással és az éghajlatváltozással foglalkozó, londoni székhelyű, Carbon Brief nevű online hírportál szerint az elmúlt 20 évben egyetlen klímacsúcs sem ért véget időben, az osztrák delegáció pedig arra számít, hogy a rendezvény akár vasárnapig is elhúzódhat.

Korábban írtuk