Az egyenlőtlenségek jelentette veszélyekre figyelmeztetett szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosa az emberi jogok globális helyzetéről tartott beszédében a világszervezet emberi jogi tanácsában.

Fotó: MTI/EPA (archív)

Fotó: MTI/EPA

Michelle Bachelet beszédében az emberek közötti jövedelemi, vagyoni, illetve az erőforrásokhoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésben tapasztalható egyenlőtlenségekre helyezte a hangsúlyt.

Megállapította, hogy az utóbbi hónapokban világszerte vonultak utcára, hogy az egyenlőtlenségek ellen tüntessenek. Bírálta, hogy ezekkel a tüntetőkkel szemben túlzott erőszakkal léptek fel a hatóságok, nem ritkán önkényesen őrizetbe vettek, megkínoztak vagy – állítólag – kivégeztek tiltakozó embereket.

Az emberi jogi főbiztos Szudánt, Haitit, Franciaországot, Izraelt és Venezuelát emelte ki beszédében a BBC brit műsorszóró jelentése szerint. Közölte: Szudánban az utóbbi hónapokban az emberek a gazdasági nehézségek és a rossz kormányzás ellen tüntettek, a hatóságok pedig rendre erőszakkal oszlatták fel a tiltakozó tömeget, egyes esetekben éles lőszert is használva.

Venezuelát példakánt hozta fel arra, hogy „a polgári és politikai jogok megsértése” miként is fokozza az egyenlőtlenséget és a már eleve rossz gazdasági állapotokat.

Bírálta Izraelt a Gázai övezet blokádjáért, mondván: sajnálattal fogadta, hogy Izrael „azonnal elutasította” az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egy jelentését, anélkül, hogy az abban lévő komoly kérdésekre választ adott volna. 

ENSZ-szakértők a múlt héten közölték, hogy a zsidó állam emberiesség elleni, illetve háborús bűncselekményeket követhetett el a határánál egy éve tüntető gázai palesztinokkal szembeni fellépése során. A szakértők 189 palesztin halálát vizsgálták ki, ami után közölték: alappal feltételezhetik, hogy izraeli mesterlövészek gyerekeket, mentősöket és újságírókat vettek célkeresztjükbe, pedig felismerhetőnek kellett lenniük a céltávcsőben.

Bachelet felszólította a gázai tüntetések érintettjeit, hogy gyakoroljanak visszafogottságot arányosan azzal, hogy közeledik március 30., a palesztin tüntetések kirobbanásának első évfordulója.

Az izraeli kormány ellenségesnek, hazugnak és Izraellel szemben elfogultnak nevezte a szóban forgó ENSZ-jelentést. Leszögezte: a biztonsági erők csak önvédelem céljából, vagy a tüntetések leple alatt Izraelbe beszivárogni próbálókra nyitottak tüzet éles lőszerrel.