Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) tavaszi ülésszakának első munkanapján, az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: az Oroszország által elkövetet katonai agresszió veszteségeiről az ET jelentést állít össze.

Hirdetés

A jelentés alapján létrehozni kívánt egyezmény megkötése az Európa Tanács negyedik, az izlandi Reykjavíkban, május közepén tervezett csúcstalálkozójának egyik fontos sikere lehet majd – emelte ki.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy az ET Miniszteri Bizottsága felkérte a Parlamenti Közgyűlést, fejtse ki álláspontját Koszóvó ET-tagságáról. Szavai szerint ez kockázatot jelent a reykjavíki csúcstalálkozóra nézve, hiszen a Miniszteri Bizottság rendkívül érzékeny, a vasárnap Észak-Koszovóban tartott polgármester-választást követően hozakodott elő a felkéréssel.

„Félő, hogy az Európa Tanács döntése a stabilitás helyett az instabilitást fogja szolgálni. Ahogy félő azt is, hogy a tanács egysége, ami szükséges a negyedik csúcstalálkozó sikerhez, megkérdőjeleződhet” – fogalmazott.

Magyarország fontosnak tartja, hogy a Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezését célzó párbeszéd folytatódjon, valamint az előrehaladáshoz minden nemzetközi szereplő hozzájáruljon. Ez az Európa Tanácsra nézve is fontos elvárás – mondta.

A nemzetközi közösség és az Európa Tanács intézkedéseinek a feszültséggel terhelt régió stabilitását kell szolgálnia – tette hozzá Németh Zsolt.

Korábban írtuk