Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint Blinken ismételten megerősítette, hogy az Egyesült Államok szilárdan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását a „folyamatos orosz agresszióval szemben”. Megvitatta ukrán hivatali partnerével az Egyesült Államok és szövetségeseinek lehetséges válaszlépését az orosz csapatösszevonásokra Ukrajna határai mentén, valamint a jövőbeli diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Blinken kizárta, hogy Kijev bevonása nélkül tárgyaljanak Ukrajnáról. Mint mondta: Ukrajnáról nem döntenek Ukrajna nélkül.

Kuleba Twitter-üzenetében annak fontosságét emelte ki, hogy Blinken közvetlenül a NATO pénteki külügyminiszteri szintű tanácskozása után beszélt vele telefonon.

„Részletesen egyeztettük Ukrajna és az Egyesült Államok álláspontját az Oroszországgal tervezett tárgyalások előtt” – írta Kuleba, hozzátéve, hogy a kétoldalú kapcsolattartás napirendjét is áttekintették.

Korábban írtuk

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy pénteken az észak-atlanti szövetség külügyminiszterei a videó kapcsolaton keresztül tartott tanácskozásukon megállapodtak abban, hogy a szövetség változatlanul „kemény álláspontot” képvisel a NATO-bővítés kérdésében. A katonai szövetség a hivatalos Twitter-felületén pénteken közzétett üzenetében megerősítette: minden országnak joga van eldöntenie, hogy csatlakozik-e valamely szerződéshez, vagy szövetséghez.

Január 10-én Brüsszelben összeül a NATO-Ukrajna Bizottság, közvetlenül azelőtt, hogy az észak-atlanti szövetség tárgyal Oroszországgal – emelte ki az ukrán hírportál.

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

A tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án folytat tárgyalásokat.

Joe Biden amerikai elnök múlt vasárnap éjjel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.