„A minden európai állampolgár számára szükséges közegészségügyi feltételek biztosítása céljából fontos, hogy minden, de legalábbis a nemzetközi repülőtereken egyforma protokollokat alkalmazzanak a járvány terjedésének megelőzése érdekében” – hangsúlyozta Isabel Díaz Ayuso.

Hirdetés

A konzervatív néppárti politikus kiemelte: annak az európai régiónak a vezetőjeként fordul a bizottság elnökéhez, amelyet leginkább sújt a koronavírus-járvány második hulláma.

Levelében kifejtette, hogy a madridi nemzetközi repülőtér júliusi újranyitása után kezdett növekedni az esetszám a térségben, és szeptemberben elérte csúcsát. Az autonóm helyi kormány egészségügyi tárcájának becslése szerint május óta több mint hétszázan léphettek be fertőzötten az országba ezen a reptéren, PCR-teszttel 159-et behurcolt esetet azonosítottak.

A tartományi kormány többször kérte a fővárosban található Barajas nemzetközi repülőtéren a beutazók ellenőrzésének szigorítását a spanyol központi kormánytól, amely azonban elenyészőnek tartja a légi úton behurcolt esetszámot.

Korábban írtuk

A reptéren az érkezők testhőmérsékletét hőkamerával ellenőrzik, és előzetesen interneten, vagy helyben papíralapú járványügyi kérdőívet kell kitölteniük, megadva elérhetőségeiket. A beutazásnak nem feltétele negatív PCR-teszt.

A madridi régió kilenc városában, köztük a fővárosban egy hete vezettek be 15 napos szükségállapotot a magas koronavírus-esetszámok miatt.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 óra alatt 2149 új fertőzöttet szűrtek ki a tartományban. Országosan 6591 esetet igazoltak. A vírus megjelenése óta a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 936 ezret.

A koronavírus az elmúlt egy hét alatt 575 ember halálát okozta, a halálos áldozatok száma elérte a 33775-öt.

Kórházi kezelésre jelenleg mintegy 12 ezren szorulnak az országban, intenzív terápiára csaknem 1800 páciensnek van szüksége. A kórházi ágyak 9,8 százalékát foglalják el Covid-betegek, az intenzív osztályokon ez az arány több mint 19 százalék.