Az egyiptomi külügyminisztérium közleményében nem tér ki részletekre, és csak azt hozza Ankara tudomására, hogy a tervbe vett kutatásokról készült ismeretterjesztő anyag nyolcadik pontjában szerepel az a terület, amely átfedésben van Egyiptom kizárólagos gazdasági övezetével.

Hirdetés

A szeizmikus kutatások a gázlelőhelyek feltárása előtti vizsgálatok részét képezik.

A földközi-tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázása miatt egyre élesedik a vita a térségbeli országok között. Törökország és Líbia tavaly novemberben tengeri joghatósági megállapodást kötött, amely értelmében közös kutatásokat végezhetnek a tengerfenék alatt található energiahordozók után. Athén sérelmezte, hogy a megállapodás tudomást sem vesz arról, hogy a kijelölt tengeri határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta. Görögország, Ciprus és Egyiptom is a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a török-líbiai egyezményt, amely új határok meghúzásával tovább bonyolítja a Ciprus környéki olaj- és gázlelőhelyek kiaknázásáról zajló vitát. Az idén júniusban Olaszország és Görögország kötött kizárólagos gazdasági övezetek határát kijelölő megállapodást.

Görögországnak körülbelül hatezer kisebb-nagyobb szigete van a térségben, közülük több mint 200 lakatlan. Ankarának az az álláspontja, hogy energiahordozók felkutatásakor a Görögországhoz tartozó szigeteket nem szabad beleszámítani a térség kizárólagos tengeri gazdasági övezeteibe, Athén szerint viszont ez a javaslat a nemzetközi jogba ütközik.

Korábban írtuk

A minap Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította a vitában Görögországot, és leszögezte, hogy Brüsszelnek határozottan fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokációval szemben.

Egyiptom Törökország térségbeli riválisa, és közeli kapcsolatokat ápol Görögországgal és Ciprussal. Míg például Ankara a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormányt támogatja a líbiai polgárháborúban, Egyiptom Oroszországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt a tobruki ellenkormány oldalán harcoló, „puccsista” Halífa Haftar tábornok mellett áll ki.