Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda
Hirdetés

„Én az ön hibáinak és be nem tartott ígéreteinek az eredménye vagyok” – jelentette ki Zelenszkij nyitóbeszédében Porosenkóhoz szólva, miután pénzfeldobással eldöntötték, hogy ő kezdi a műsort. Később még azt is hozzátette, hogy „én önnek, elnök úr, nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok”.

Beismerte, hogy 2014-es elnökválasztáson ő maga is Porosenkóra szavazott, de – mint mondta – tévedett. Szavai szerint ugyanis két Petro Porosenko létezik: egy, aki „remek szónok és gazdasági szakértő, sok mindenhez ért és egy másik, aki akkor jelenik meg, amikor kikapcsolnak a kamerák”.

Szemére vetette Porosenkónak az ukrán hadsereg Donyec-medencei veszteségeit, az ilovajszki és a debalcevei tragédiát, a Méltóság Forradalmának nevezett 2014-es kijevi Majdan-tüntetések eszméinek elárulását, saját vagyoni gyarapodását, őszintétlenségét, kapcsolatát – amit Porosenko egyébként tagad – Viktor Medvedcsukkal, A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló ukrán politikussal.

Porosenko bevezetőjében azon meggyőződésének adott hangot, hogy Zelenszkij „gyenge államfő” lesz, amivel veszélybe sodorja az országot. Utalva a kampány alatt sokat hangoztatott bírálatára, miszerint nem tudni, mi várható Zelenszkijtől, ha megnyeri a választást, kijelentette: „ön nem is egy zsákbamacska, hanem a zsák, a maga zsákjában pedig ördögök és macskák vannak, oligarchák, volt régiósok (Viktor Janukovics leváltott oroszbarát elnök hívei), és minden, ami az országomat fenyegeti. Mi nem engedjük önt hatalomra jutni” – szögezte le.

Zelenszkij erre annyit válaszolt, hogy „jobb zsákbamacskának lenni, mint báránybőre bújt farkasnak”.

Porosenko egy kérdésére válaszolva Zelenszkij kijelentette, hogy ha államfő lesz, a hadiipari botrányban érintett Szvinarcsukék és Ihor Kolomojszkij oligarcha is – akiről az terjesztik, hogy ő mögötte áll -, egyformán „rács mögé kerülnek”, feltéve, ha a bíróság bűnösnek találja őket. Ígéretet tett a törvény előtti egyenlőségre, a képviselők, a bírák és az államfő mentelmi jogának eltörlésére.

Sajnálatosnak nevezte a showman azt a helyzetet, hogy valamennyi ukrán televízió ukrán oligarchák kezében van, például az ő produkcióit sugárzó 1+1 csatorna Kolomojszkijé az Ötös televízió pedig Porosenkóé. Leszögezte ezután: „Ukrajna államfője nem lehet egy oligarcha, hanem a nép emberének kell az ország elnökének lennie”.

Porosenko újfent szemére vetette Zelenszkijnek, hogy egy 2014-es tévéinterjúban azt mondta: hajlandó letérdelni Putyin előtt. Zelenszkij emlékeztetett: akkor azt mondta, hogy kész letérdelni Putyin előtt, csak Ukrajnát ne kényszerítse térdre. Hozzátette: most is kész ezt megtenni azok az anyák, feleségek és gyerekek előtt, akikhez a fiuk, férjük, apjuk nem tért vissza élve a kelet-ukrajnai frontról, majd váratlanul térdre ereszkedett a színpadon, mire Porosenko is letérdelt, és megcsókolta a nemzeti lobogót, amelyet a háta mögött egy önkéntes nő tartott, akinek a férje 2014-ben esett el a Donyec-medencében.