Fotó: MTI/EPA/EFE/Sáshenka Gutiérrez
A koronavírus-járvány miatt a sírokat fertõtlenítik a mexikóvárosi Xilotepec kerület temetőjében 2020. május 7-én
Hirdetés

Az AFP francia hírügynökség vasárnapi összesítése szerint a pandémia kitörése óta 1 016 828-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma a régióban.

Az esetek felét Brazíliából jelentették. Latin-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek és negyedik helyen a halottak számát tekintve. Eddig 514 849 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 29 314-en haltak bele a Covid-19-be.

Peruban vasárnap szintén jelentősen megugrott az esetszám: a hetek óta tartó kijárási korlátozások ellenére 8800 új esetet regisztráltak egy nap alatt. Peruban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 164 ezer esetet. A 33 milliós lélekszámú országban a halálesetek száma elérte a 4506-ot.

Korábban írtuk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése szerint járvány nem érte el tetőpontját a térségben – mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója hétfői genfi sajtótájékoztatóján.

„Dél-, de mindenek előtt Közép-Amerika minden bizonnyal intenzív fertőzési övezetté vált” – hangsúlyozta Ryan. „Nem hiszem, hogy elértük volna a fertőzések tetőpontját” – mondta. Hozzátette: egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

Ryan szerint a négy legsúlyosabban érintett ország Brazília, Peru, Chile és Mexikó, de a térség sok más országában is komoly nyomás nehezedik az egészségügyi ellátórendszerekre.

A WHO vészhelyzeti igazgatója egyes országok említése nélkül beszélt arról is, hogy bizonyos államokban a kormány és a társadalom teljes erővel a vírus megfékezéséért küzd, másoknál viszont „vannak hiányosságok”.

Brazíliát ismételten pellengérre állították amiatt, hogy Jair Bolsonaro elnök a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát és következetesen ellenállt a szigorúbb korlátozások bevezetésének, a gazdaság újraindulását sürgetve.