A római parlament képviselőházának alkotmányjogi bizottságában kedden szavazásra bocsátották a „ius scholae” törvénytervezet, amelynek célja, hogy a tizennyolcadik életévüket még be nem töltött külföldi gyermekek megkaphassák az olasz állampolgárságot – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a baloldal továbbra is a bevándorlók állampolgársághoz juttatásáért harcol.

Az elmúlt húsz évben többfajta kísérlet történt Olaszországban azért, hogy kibővítsék az állampolgárságot megszerzők körét. A „ius soli” értelmében az Olaszországban született gyermekek automatikusan megkapták volna az állampolgárságot. A „ius cultura” a közoktatási intézményekben legalább öt évet eltöltő külföldiek számára engedélyezte volna az állampolgárság felvételét.

A szóban forgó „ius scholae” elnevezésű törvénytervezet olyan iskolás korú gyermekeknek adná meg az olasz állampolgárságot, akiknek szülei rendezett jogi viszonyok között élnek megszakítás nélkül Olaszországban, és gyermekük legalább öt éven keresztül iskolai tanulmányokat folytatott olasz közoktatási intézményben.

Korábban írtuk

A jogszabály Olaszországban született gyermekere, illetve azokra vonatkozik, akik tizenkét éves koruk előtt érkeztek Olaszországba. A „ius scholae” az 1992-ben jóváhagyott állampolgársági törvényt módosítaná, amely szerint a szülők állampolgárságát automatikusan megöröklik a gyermekek, és amely csak a nagykorúak számára teszi lehetővé az állampolgárság kérvényezését.

A törvénymódosítással közel egymillió kiskorú bevándorló juthatna azonnal állampolgársághoz.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!