Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az ülés a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedések jóváhagyására szolgál – közölte az uniós parlament csütörtökön. A tájékoztatás szerint az Európai Parlament történetében ez lesz az első plenáris ülés, ahol távszavazással döntenek.

„Úgy határoztam, hogy az Európai Bizottság által javasolt vészintézkedések elfogadása céljából rendkívüli ülést hívok össze március 26-ra, csütörtökre. Vészhelyzetben minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használnunk” – fogalmazott Sassoli.

A plenárison a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére vonatkozó, három uniós bizottsági jogszabálytervezetet vitathatják meg.

Ezek egyike az a befektetési kezdeményezés, amely 37 milliárd eurónyi kohéziós forrást biztosít a tagállamoknak a válság következményeinek kezelésére. Az uniós Szolidaritási Alap hatályának a közegészségügyre való kiterjesztéséről szóló javaslat azt a célt szolgálja, hogy közegészségügyi vészhelyzetben is fel lehessen használni a forrásokat, végül a harmadik javaslat a járvány miatt üresen járó repülők, az úgynevezett szellemjáratok leállításáról szól.

„Az Európai Parlament teszi a dolgát. A Parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinkat” – mondta.

Kulcsfontosságú, hogy a Parlament gyorsan elfogadja a három jogszabályjavaslatot, mert ebben a példátlan helyzetben csak így juthat el konkrét segítség az uniós polgárokhoz és a tagállamokhoz – tette hozzá az EP elnöke.

Az Európai Parlament elnöksége a rendkívüli plenáris ülésre különleges szabályokat fogad el a távolból történő szavazás érdekében. A rendkívüli ülésre az április 1-2-ára tervezett plenáris ülés helyett kerül sor – közölték.

David Sassoli március 10-én önként 14 napos karanténba vonult. Az új típusú koronavírus-járvány terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.