Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Közel három hónapja tartottak előrehozott parlamenti választást a kis, balkáni országban, s noha a koalíciós tárgyalások már az előzetes eredmények ismeretében megkezdődtek, megállapodás azóta sem született. A vita azért alakult ki, mert mindkét fél azt szeretné, hogy az övé legyen a köztársasági elnöki szék, miután 2021-ben lejár Hashim Thaci államfő megbízatási ideje.

A parlamentnek azonban az alkotmány szerint meg kellett alakulnia, így a köztársasági elnök csütörtökre össze is hívta az ülést, amelyen a képviselők letették esküjüket, valamint megválasztották a házelnököt és öt helyettesét.

Az Önrendelkezés a saját soraiból Glauk Konjufcát javasolta a parlament elnökének posztjára, és ezt a képviselők többsége, közöttük az LDK tagjai meg is szavazták. Az alakuló ülést követően azonban az LDK elnöke, Isa Mustafa korábbi kormányfő közölte: az Önrendelkezésnek nem lett volna szabad jelölnie senkit, a korábbi megállapodás szerint ugyanis a házelnök az LDK soraiból került volna ki. 

Az október 6-i voksolást az Albin Kurti vezette eddigi ellenzéki, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg, és a 120 tagú törvényhozásban 29 helyet szerzett. A második helyen pedig az eddig szintén ellenzéki, Isa Mustafa vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 28 mandátummal.

Az alkotmány értelmében az államfő a parlament alakuló ülése után felkéri a legtöbb mandátumot szerzett párt vezetőjét, Albin Kurtit a kormányalakításra. A megbízott politikusnak 15 napja lesz arra, hogy bemutassa kormányát, és azt a képviselőház el is fogadja. Amennyiben nem sikerül, az államfő mást bíz meg kormányalakítással. Utóbbi jelölt sikertelensége esetén pedig ismét előrehozott választást kell kiírni.

A koszovói sajtó beszámolói szerint Hashim Thaci államfő már pénteken leült volna tárgyalni Albin Kurtival, és megbízta volna a kormányalakítással, Kurti pártja azonban közleményben tudatta, hogy a politikus nem tartózkodik Pristinában, így nem tud találkozni a köztársasági elnökkel. Egyes információk szerint viszont többen is látták a politikust a koszovói fővárosban pénteken, és tudni vélik, azért nem akart találkozni Hashim Thacival, mert szeretne még néhány napot nyerni a kormányalakítási tárgyalásokra, egyelőre ugyanis bizonytalan a támogatottsága.