A megkérdezett amerikai felnőttek mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy az élete várhatóan hat hónapon belül visszatérhet a koronavírus előtti kerékvágásba. Ugyanerre a kérdésre júniusban még az emberek 36 százaléka válaszolt igennel. Megháromszorozódott – a júniusi 9-ről 30 százalékra nőtt – azoknak az amerikaiaknak a száma, akik úgy gondolják, hogy egy év is eltelhet, mire az életük visszatérhet a rendes kerékvágásba.

Hirdetés

Szakértők szerint ez nem kedvező fejlemény Biden számára, aki azt ígérte az amerikai polgároknak, hogy úrrá lesz a koronavírus-járványon. „Miután a delta változat felütötte rút fejét, ez hatással volt az emberek életére, és most ehhez igazítják az elvárásaikat, ami nem jó neki (Bidennek)” – fogalmazott Cliff Young, az Ipsos amerikai közügyekkel foglalkozó elnöke az Axios hírportálnak adott nyilatkozatában.

Young kifejtette: Biden politikájának fő iránya az volt, hogy képes megoldást találni a járványra és a Covid-19 okozta problémákra. De most „nagyon nehéz helyzetben van” – tette hozzá.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a republikánusok mindössze 2 százaléka mondta azt, hogy „nagyon” bízik az elnökben, de a demokrata pártiak körében is 45-ről 33 százalékra esett ez a mutató. A demokraták nagy része – 81 százalékuk – állította azt, hogy még „bizonyos mértékig” bízik Bidenben, de ez az arány is elmarad a júniusi 88 százaléktól. A politikailag független válaszadók körében azok száma, akik „nagy mértékben” bíznak Bidenben, 17-ről 11 százalékra csökkent június óta.

Korábban írtuk

„Ellenség hiányában a demokraták most az elnökkel fordulnak szembe, mert nem tudják, ki mást vádolhatnának” – mondta az Axiosnak Chris Jackson, az Ipsos alelnöke. „Az elnök támogatói közül sokan továbbra is nagyon aggódnak a Covid-19 miatt” – fogalmazott Jackson. Majd leszögezte: Biden rengeteg teret vesztett azzal, hogy ezek a csoportok azt gondolták, az életük a következő hat hónapban visszatérhet a rendes kerékvágásba.

A közvélemény-kutatás azt is megállapította: nincs egyetértés a megkérdezettek között abban, hogy mit kell tenni azokkal a munkavállalókkal, akik nem hajlandóak betartani az oltási előírásokat. A válaszadók 14 százaléka szerint ezeket a dolgozókat el kell bocsátani, 29 százalékuk szerint semmi nem történhet velük, 22 százalékuk azt mondta, hogy fizetés nélküli szabadságra kell küldeni őket, 21 százalékuk szerint távmunkában kellene dolgozniuk, a válaszadók 14 százaléka pedig azt mondta, nem tudja, mi történjen az oltást elutasítókkal.

A demokrata párti szavazók többsége azt támogatta, hogy bocsássák el őket, vagy vonják meg a fizetésüket. A republikánusok közül az elbocsátást, mint megoldást, a válaszadók mindössze 4 százaléka támogatta.