„Újabb szigorítások felé haladunk azokon a helyeken, ahol túl gyors a vírus terjedése, elsősorban ott, ahol az idős emberek körében nagyon gyorsan terjed, s ahol azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra, mint ahogy azt láthattuk például a déli Bouches-du-Rhone megyében vagy Párizsban és az elővárosokban” – mondta a köztársasági elnök szerda este a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televízióban élőben sugárzott interjúban.

Hirdetés

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, és ott is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben már felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig a múlt héten a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithatnak ki a bárok.

Emmanuel Macron ugyanakkor kizárta, hogy újból kijárási korlátozásokat vezetnének be.

„Nem ezt a stratégiát választottuk, az állampolgárok felelősségteljes viselkedésére számítunk, miután hónapokon át nem úgy fogunk élni, mint normális időkben” – mondta.

Korábban írtuk

Az elmúlt 24 órában 18 746 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ami rekordot jelent a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya szerdán 9,1 százalék volt az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma kedd óta nyolcvannal, 32 445-re emelkedett, a lélegeztetőgépre szorulók száma viszont 11-gyel 1406-ra csökkent.