Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 48,8 százaléka utasítja el a Spanyolországtól függetlenedést, míg 41,9 százalékuk helyesli.

A legutóbbi, nyáron közölt vizsgálatban az ellenzők és támogatók aránya 48 és 44 százalék volt.

A CEO kérdésére a kutatásban közreműködők 58,8 százaléka mondta azt, hogy kevesli Katalónia az autonómiájának mértékét, 25,1 százalék elégedett a jelenlegi helyzettel, míg 6,5 százalékuk szerint túl nagy önállóságot élvez a tartomány.

Katalónia önálló állammá alakulását 33,6 százalék támogatja, 28 százalék megtartaná a jelenlegi autonóm közösségi rendszert.

A megkérdezettek 21,6 százaléka egy spanyol államföderáción belüli államként tudná elképzeli Katalóniát, 7,8 százalék pedig egyszerűen csak az ország egyik régiójaként.

A kutatást 1500 ember bevonásával végezte a CEO szeptember 16-a és október 7-e között, még azelőtt, hogy egy hónapja a spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésekre.

A bíróság szerint a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazással, majd a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával zendülést követtek el, négyüket közpénz hűtlen kezelésében is bűnösnek találták.

Az ítélet kihirdetése óta Katalóniában folyamatosak az utcai megmozdulások és tüntetések, amelyek az első hetekben estéről estére rendbontásokkal végződtek, a rendőrök és a tüntetők közötti összetűzésekig fajultak.