Egyre több európai politikus teszi szóvá, hogy az Egyesült Államok profittermelésre használja ki az európai energiaválságot, és a hazai ár négyszereséért adja a cseppfolyósított gázt (LNG) a bajba jutott szövetségeseinek. Erre hívta fel a figyelmet a Facebookon közzétett videóüzenetében Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője is. Idézte Robert Habeck német alkancellárt, gazdasági minisztert, aki több „baráti országnak” is szemrehányást tett, amiért csillagászati áron értékesítik a gázt az országának.

Hirdetés

Megszólalt a kérdésben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is, aki a párizsi nemzetgyűlésben elfogadhatatlannak nevezte az árkülönbséget, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok dominálhatja a globális energiapiacot, miközben az Európai Unió szenvedi az ukrajnai konfliktus következményeit.

Kiegyensúlyozottabb gazdasági kapcsolatot kell kiépítenünk az energetikai kérdésekben az Egyesült Államok és az európai partnerek között. Az ukrajnai háború nem érhet azzal véget, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag erősebbé válik, az EU pedig meggyengül. Egyik félnek sem érdeke a meggyengült európai gazdaság – mondta.

Nem csupán a francia pénzügyminiszter, hanem Emmanuel Macron elnök is panaszkodott egy párizsi üzleti konferencián, hogy az amerikaiak túl drágán adják Európának a földgázt. Szerinte az európai országoknak össze kellene fogniuk az ázsiaiakkal, és együtt kérni meg az Egyesült Államokat és Európa legnagyobb gáztermelőjét, Norvégiát, hogy a barátság jegyében csökkentsék az árakat. Alexander De Croo belga kormányfő is figyelmeztetett, hogy az európai ipari aktivitás jelentősen visszaeshet, ha nem csökkennek az energiaárak.

Korábban írtuk

Szakértők szerint azonban az árak nem az amerikai LNG-termelők és -exportőrök miatt magasak, azokat a kereskedők szabják meg egy szűk piacon. 

Azoktól a cégektől függ, amelyek megvásárolják a gázt az amerikai termelőktől, és ők általában oda mennek, ahol magasabb ár

– mondta egy konferencián Anna Mikulska, a Baker Institute energetikai kutatásokkal foglalkozó központjának kutatója. A texasi Tellurian LNG-gyártó alapítója és ügyvezető elnöke, Charif Souki is figyelmeztetett, hogy Európa az energiaválságban nem számíthat többé az olcsó amerikai gázra, éppen ellenkezőleg. A költségek a duplájukra nőnek majd, mert ezeket folyamatosan emeli az infláció. „Éppen ezért ma már kár álmodozni 4-5 dolláros árakról brit hőegységenként, inkább a 10-12 dollár a reális” – vélekedett.