Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Egyetlen nap alatt 128-ról 402-re nőtt hétfőre az új koronavírussal fertőzöttek száma az 58 milliós lélekszámú Dél-afrikai Köztársaságban – amely így a legfertőzöttebb ország lett a kontinensen -, tovább növelve az exponenciális növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat.

A legtöbb esetet az 5,7 millió lakosú Johannesburgot is és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Halálesetről eddig nem érkezett jelentés. Az esetek többsége Európából és máshonnan visszatért utazó, de szaporodnak a helyi fertőzések is.

Cirill Ramaphosa elnök, aki hétfőn beszédet intézett a lakossághoz, bejelentette: 21 napos lezárás lép életbe csütörtöktől, és a léttfontosságú szolgáltatásokon, üzemeken kívül minden le fog állni. Az elnök korábban országos katasztrófahelyzetet rendelt el, és több intézkedést is hozott a járvány megfékezésére.

A hadsereg legalább egy gyalogsági alegységet készül felvonultatni minden tartományba, Gautengbe kettőt is. Az intézkedés hétfőtől 21 napon át lesz érvényben.

Afrikában előzőleg csak Ruandában és Tunéziában hoztak ilyen szigorú intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni harcban.

Egyiptomban hétfőn bejelentették a második magas rangú katonatiszt halálát is. Szafi Abdel-Halim Davud vezérőrnagy az utóbbi napokban a nyilvános helyek fertőtlenítését intézte – jelentette az állami televízió. A vízgazdálkodásért felelős Háled Saltut tábornok haláláról vasárnap este számoltak be. Több más magas rangú katonai vezető vírustesztje is pozitív lett. Egyiptomból összesen 327 megbetegedést és 14 halálesetet jelentettek. A vírus az ország 27 kormányzóságából 24-ben van jelen.

Algériában 201, Marokkóban hétfőn 115 esetet tartottak nyilván az afrikai CDC szerint.

Két nyugat-afrikai ország, Gambia és a kontinens legnépesebb állama, Nigéria hétfőn jelentették az első, SARS-CoV-2 vírus okozta haláleseteket. Gambiában egy Szenegálból érkezett 70 éves bangladesi imám, Nigériában pedig egy 67 éves, nemrégiben Nagy-Britanniából hazatért nigériai férfi halt meg. Gambiából kettő, Nigériából 36 megerősített megbetegedést jelentettek.

Zimbabwéban is bejelentették az első halálesetet hétfőn. A két első fertőzött egyike, egy 30 éves férfi halálát okozta a vírus Hararéban – jelentette a ZBC nemzeti műsorszolgáltató. Emmerson Mnangagwa elnök a múlt héten minősítette a világjárványt országos katasztrófának.

Libériában, ahol hétfőn először jelentettek három megbetegedést, hétfőn három hétre felfüggesztették a légijáratokat, Etiópia lezárta a határait, Eritrea pedig gyakorlatilag elrendelte az elkülönítést és betiltotta a tíz főnél nagyobb rendezvényeket.

Eközben a kelet-líbiai székhelyű kormány hétfőn kijárási tilalmat rendelt el abból a célból, hogy felvegye a küzdelmet a lehetséges koronavírus-fertőzésekkel szemben. Az egész napra szóló tilalom szerdán lép hatályba, és 10 napig tart – közölte a kelet-líbiai kormány belügyminisztériuma.

A rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs a múlt héten veszélyhelyzetet és mozgósítást rendelt el a koronavírus-fertőzés veszélyével szemben.

Szarrádzs megerősítette, hogy nem jegyeztek fel megbetegedést az országban, egyúttal bejelentette, hogy országa félmilliárd líbiai dinárnak (több mint 113,6 milliárd forintnak) megfelelő összeget különített el a lehetséges fertőzések elleni megelőző intézkedésekhez.

Mint az EFE spanyol hírügynökségnek a tripoli kormány forrásai elmondták, hétfő hajnalban legalább négy civil vesztette életét a főváros déli részén a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetője, Halífa Haftar tábornok erőinek tulajdonított bombázásban. Az EFE szerint a támadás annak a „humanitárius tűzszünetnek” a megsértését jelentené, amelyet pénteken fogadtak el a rivális erők a nagyhatalmak kérésére, elkerülendő a koronavírus-világjárvány terjedését.