Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az első kilenc hónapban 595 ezer magyar turista járt Horvátországban, 8 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az ott töltött 3,1 millió vendégéjszaka 8 százalékkal haladja meg a 2017-es hasonló időszak adatát – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) csütörtökön.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Kristijan Stanicic irodavezető elmondta: Horvátország volt a magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja. 

Magyarország nagyon fontos piac a horvát idegenforgalom számára, hagyományosan a tíz legtöbb vendégéjszakát adó országok közé tartozik, ezért továbbra is célzott promóciót folytatunk, mert a magyar turisták hűségesek és jól ismerik a kínálatunkat – hangsúlyozta az irodavezető. 

Stanicic úgy értékelte, hogy Magyarország egyike azon kulcsfontosságú piacoknak is, amelyek pozitívan hathatnak a turisztikai szezon meghosszabbítására. Mint mondta, a legtöbb magyar turista egyéni szervezésben érkezik Horvátországba, a legtöbben Crikvenicára, Virre, Rovinjba, Abbáziába, Medulinba, Rabra, Zárába, Loparra, Porecre, Vodicara és Zágrábba. 

A szálláskínálatok közül inkább a családi szállásokat választják, 50 százalékában, 23 százalékuk hotelekben száll meg – részletezte.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség új, budapesti képviseletvezetője szintén a magyar piac fontosságát méltatta. Jelezte, hogy október 15-én a Magyar Tudományos Akadémián szakmai műhelyt szerveznek horvát és magyar partnerek részére. 

„A jelenlegi és az új horvát és magyar turisztikai partnerek a szakmai műhely keretében az együttműködésről, valamint a kereslet és a kínálat jobb összehangolásáról tárgyalnak majd, főleg a szervezés terén, amely magába foglalja a turisztikai irodákat és az utazásszervezőket” – fogalmazott Herceg. 

Úgy vélte: a magyarok Horvátország előnyét a biztonságban, az autópályák jó összeköttetésében és a közelségben látják. 

„Az egyik fő célja a műhelynek a magyar turisták számának növelése az elő- és az utószezonban, valamint Horvátország kontinentális területein is” – húzta alá.