A szombat éjszakai, londoni terrortámadásnak – amelyet az Iszlám Állam vállalt magára – eddig hét halálos áldozata és 48 sebesültje van. Minden egyes szám mögött egy-egy kioltott vagy tönkretett élet és családok tucatjainak szívfájdalma rejtőzik. Hétköznapi emberek, mint bármelyikünk.

Fotó: Facebook.com


Fotó: Facebook.com

A Sky News összegyűjtötte, kiket lehet már beazonosítani a sérültek közül, és közülük kivel mi is történt.

Az új-zélandi Oliver Dowlingot az arcán, nyakán és hasán szúrták meg és kómába került. A 32 éves fiatalemberen állítólag négyórás műtétet hajtottak végre, és barátnője, Marie Bondeville is megsérült.

Két autszrál állampolgár is a sérültek között volt.
Egyikük, a 31 éves Candice Hedge Brisbane-ből költözött Londonba. Őt aközben szúrták torkon, hogy barátjával vacsorázott, és minden bizonnyal csak azért maradt életben, mert a kés éppen elkerülte az egyik fő ütőerét. 
A St. Thomas Kórházban kezelt nő azt írta Facebook-oldalán: “Jól vagyok. Még kórházban, de megvagyok. Tényleg nem tudok most beszélni. A f*szkalap nyakon szúrt. Ne izguljatok miattam! Szeretlek mindannyiótokat”.
Hedge édesanyja azt mondta a Fairfax Mediának, hogy bár lánya nem tud beszélni, találkoztak, és a fiatal nő hüvelykujja felemelésével jelezte neki, hogy jól van.

A Sunday Express című lap gazdasági rovatvezetőjének, Geoff Hónak (képünkön) szintén a nyakát vágták meg, miután közbeavatkozott és megvédett egy kidobót, akit a terroristák támadtak meg.
Ho azt írta a Facebookon, nem tudja, nagyvonalú vagy őrült volt-e, amikor közbelépett. “De azt nem hagyhatom, hogy két s*ggfej megpróbáljon kivégezni egy magányos kidobót” – kürtölte világgá a közösségi oldalon.
Ezen az amatőr videón látható, ahogy egy rendőr elvezeti a helyszínről a vérző nyakú újságírót.
A Sunday Express főszerkesztője, Martin Townsend azt nyilatkozta, “Geoff Ho elsőosztályú újságíró, és egy remek, tisztességes ember. Gondolatban vele és családjával vagyunk”.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau megerősítette, hogy a halálos áldozatok között egy kanadai állampolgár is van, míg a francia külügyminiszter azt jelentette be, hogy egy francia állampolgár meghalt, hét pedig megsérült a terrortámadásban, az utóbbiak közül négy állapota kritikus.

Négy rendőr is a sérültek között van. Egyikőjüknek úgy sikerült a földre tepernie egy támadót, hogy – mint a legtöbb brit rendőrnek – egyetlen fegyvere a gumibotja volt.

A 48 sérült közül 36-an vannak még kórházban és közülük 21-nek válságos az állapota.

Sky News, demokrata.hu