Egyre több határsértés történik Lengyelország déli határán, melyre a keleti szakaszról terelődtek át a migrációs útvonalak. 2016 első három negyedévében a lengyel határőrök összesen 5,7 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel ott – írja a Rzeczpospolita lengyel napilap.

Fotó: mti, archív, illusztráció

A lap szerint aktívabbak lettek az embercsempészbandák. Míg néhány évvel ezelőtt a szervezett embercsempészettel  mindenekelőtt a lengyel határ keleti szakaszán, az ukrán és a litván határon kellett szembesülni, jelenleg a migrációs útvonalak Lengyelország déli részére irányulnak – idézett a Rzeczpospolita névtelenül nyilatkozó határőröket. A lap ennél pontosabban nem jelölte meg, hogy a lengyel határ mely szakaszáról van szó.
    
A csempészbandák többek között szíriai, török, iraki  állampolgárokat és csecseneket visznek át a nyugat-európai országokba az általában tranzitországnak tekintett Lengyelország területén.
    
A lengyel határőrség 2016 első három negyedévében 5,7 ezer határsértőt tartóztatott fel, ami 380-nal több, mint az előző év azonos időszakában. A Rzeczpospolita szerint az illegális határátlépések többségét – 4,3 ezret – Lengyelországba való belépéskor regisztrálták. A cikk nem fejti ki, hogy a Lengyelországot elhagyó többi határsértőt melyik határon tartóztatták fel. A lengyel sajtó az utóbbi hónapokban mindenekelőtt a lengyel-német határon át Nyugatra irányuló migrációról számolt be.

(MTI)