A kutatóközpont a holland rendőrség és a belügyminisztérium felkérésére készítette el a jelentést, amelyben az áll, hogy tavaly 321-re nőtt, az előző évihez képest közel megduplázódott a nemzeti ombudsman által vizsgált, a kormányhivatalok tevékenysége közben tapasztalt diszkriminációval kapcsolatos bejelentések száma. A holland emberi jogi intézet pedig tavaly 700 ügyet kezelt, 16 százalékkal többet, mint tavalyelőtt. A rendőrség 6580 diszkriminációs bejelentést regisztrált, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

A legtöbb panaszt a származáson vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés miatt tették. A bejelentések legnagyobb részét a három legnagyobb hollandiai városban, Rotterdamban, Hágában és Amszterdamban jegyezték fel.

Az önkormányzatok a diszkriminációval összefüggően 6922 bejelentést kaptak, a független diszkriminációellenes ügynökségeken keresztül. Ez több mint 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az önkormányzatokhoz a legtöbb panasz a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozásokkal kapcsolatban érkezett – írta az NlTimes.

Korábban írtuk