Salvini kijelentette, bebizonyosodott, hogy azon kevesek közé tartozott, akik hittek a jobbközép koalíció, a Liga, az Olasz Testvérek, valamint a Hajrá, Olaszország! (FI) szövetsége egységében.

Hirdetés

Ám ez elolvadt, mint hó a napon – jelentette ki a Liga vezetője. Hozzátette: ha az a kérdés, hogy „a jobbközép még koalíciót alkot-e Olaszországban, számomra egyértelmű, hogy nem”.

Úgy vélte, jelenleg a „csapatjáték helyett egyesek egyéni logikát követnek, rövidlátóra utaló magatartással, és csak a saját kertjükkel törődnek”.

Salvini egy az európai jobboldal jövőjéről szóló könyv bemutatójának volt a vendége: interneten jelentkezett be, mivel Covid-betegként karanténban van otthonában.

Korábban írtuk

A politikus egységes, a „nyugati modellre épített, Európa-párti, atlantista” jobboldalt szorgalmazott: „Egy családot alkotunk Európában, és szeretném, ha a (jobboldali) család Európában is bővülne. Brüsszelben is úgy látom, vannak, akik egoizmusból, rövidlátásból, saját kertecskéjük és apró érdekeik védelmében nem engedik, hogy az identitásra épülő mozgalmak a maximumot hozzák ki magukból” – hangoztatta Matteo Salvini.

Matteo Salvini ezzel az Olasz Testvérek elnökének, Giorgia Meloninak üzent, aki pénteken választásra szólította fel a Liga vezetőjét a jobbközép és a Mario Draghi vezette kormány között, amelyben a Liga és a FI a baloldali Demokrata Párttal (PD), és az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kormányoz. Közösségi bejegyzésében Meloni azt írta: Roberto Speranza baloldali egészségügyi miniszterrel és Luciana Lamorgese baloldali belügyminiszterrel kormányozni, „nem erős pozíciót, hanem az ellenfelek előtti meghajlást jelenti. Én ez ellen a rendszer ellen harcolok. Én nem hajlok meg”.

Salvini kifejtette, a Liga kormányzásra törekszik, de a kormányra jutás nem cél, hanem eszköz a változás érdekében. „Döntsük már el vége, kik vagyunk és hova akarunk megérkezni, ha mások is beleadnak egy kis alázatot, sikerülni fog. Elfogadhatatlan, hogy a baloldal mindig elveszíti a választásokat, mégis mindig megtalálja a módját, hogy kormányra kerüljön” – jelentette ki Matteo Salvini.

Hozzátette, hogy a Liga számára fordulópontot képvisel a párt szorgalmazta népszavazás az igazságügy reformjáról, amely az előrejelzések szerint áprilisban lesz. „Ha jól sikerül, ahogy gondolom és remélem, onnan fogunk újraindulni” – mondta Matteo Salvini.

Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) alkotta jobbközép koalíción belüli viták Sergio Mattarella régi-új államfő újraválasztása óta zajlanak. Mattarella újraválasztásával a Mario Draghi vezette kormány is a helyén maradt, melynek a Liga és az FI is a tagja, miközben az Olasz Testvérek ellenzékben folytatja a jövőre esedékes parlamenti választásokig.

Giorgia Meloni az államfő újraválasztása után a jobbközép szövetség újraalapításáról beszélt. Matteo Salvini egy centrum felé hajló, az amerikai republikánus párt mintájára felépített új koalíciót vázolt.

Elemzők úgy látják, az FdI elnöke és a Liga vezetője között megkezdődött a választási kampány, és verseny zajlik a jobboldali szavazókért. A felmérésekben az FdI húsz százalék fölé emelkedett, maga mögé szorítva a Ligát.