Fotó: MTI/Krizsán Csaba, illusztráció

A visegrádi csoportnak (V4) a nemzeti parlamentek lehetőségeit maximálisan kihasználva, együtt kell fellépnie a közös sorsuk alakítása érdekében az Európai Unióban – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Krakkóban, a V4 soros elnökségének parlamenti szintű átadásán.

A Wawel királyi vár egyik dísztermében megtartott ceremónia során Kövér László elmondta: a jelenlegi lengyel elnökséget júliusban felváltó magyar elnökség során várhatóan ingatag marad az európai biztonsági helyzet, a migráció kezelésével kapcsolatban további viták jönnek, és csökken az Európai Unió (EU) figyelme közvetlen szomszédságunk, a Nyugat-Balkán és Kelet-Európa iránt, így az EU-bővítés iránt is.

Úgy vélte, nem csökken a V4-re, különösen a Lengyelországra és Magyarországra nehezedő politikai nyomás a brüsszeli intézmények és „egyes tagállami kormányok részéről”, „ideértve a V4-ek kohéziójának gyengítésére irányuló kísérleteket is”.

E helyzetben a magyar V4 elnökség célja „nem lehet kevesebb, mint megőrizni a V4 egységét és reagálóképességét a legfontosabb európai ügyekben”, valamint tovább erősíteni az országcsoport stabilizáló szerepét a térségben – értékelte Kövér László.

Kiemelte a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség európai közeledésének támogatását, valamint a térséget érintő infrastrukturális, digitalizációs, kutatás-fejlesztési kezdeményezések beindítását, illetve felgyorsítását.

Amagyar elnökség „erős üzenetet akar küldeni abban a tekintetben, hogy a V4 hozzájárul Európa stabilitásához és növekedéséhez, és konstruktív partnerként aktívan részt vesz a legfontosabb európai vitákban” – hangsúlyozta a magyar házelnök. „Európa jövőjének alakítása a mi kezünkben is van” – fűzte hozzá.

„Egyenlő partnerként, a nemzetállamok és a nemzeti parlamentek számára biztosított lehetőségeket maximálisan felhasználva az előttünk álló, várhatóan kihívásokkal teli esztendőkben is együtt kell fellépnünk közös sorsunk alakítása érdekében az EU-ban” – szorgalmazta.

Bejelentette: a magyar elnökség törekedni fog arra, hogy a már elismert márkává vált V4-et ne csak a térségen belül, hanem azon kívül is egyre többen ismerjék meg. „Ennek eléréséért a bővített, úgynevezett V4+ keretben nemcsak politikai találkozókat tervezünk megtartani, hanem a régió és annak turisztikai népszerűsítését is célul tűztük ki” – mondta.

Aláhúzta: a magyar elnökség az abban rejlő lehetőséget akarja kiaknázni, hogy a V4-ek az összességében több mint 60 millió főt számláló lakosságukkal komoly gazdasági erőt képeznek Európában, exportkapacitás szempontjából pedig a harmadik helyen vannak az EU-ban.

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, a parlamenti soros elnökség jelképeként egy kisebb méretű, a négy visegrádi ország nemzeti címereivel díszített harangot adott át Kövér Lászlónak.

A lengyel házelnök kiemelte: a V4 megtestesíti az EU-nak az „egyesülve a sokféleségben” hivatalos jelmondatát, ezért – mint értékelte – növekszik a V4 jelentősége Európában. Megerősítette: Lengyelország az EU-t a szolidáris államok közösségeként fogja fel.

„Az uniós intézményeknek az egyenlő, szabad és szuverén nemzeteket kell támogatniuk” – hangsúlyozta Kuchcinski, felidézve a V4 közös követelményét, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését az uniós intézményekkel folytatott együttműködésben.

A lengyel V4-elnökség során a parlamenti dimenzióban elérteket összefoglalva Kuchcinski kiemelte többek között a V4 formátumban, valamint bővített formátumokban is megrendezett parlamenti csúcstalálkozókat, a lengyel szejm honlapján működtetett visegrádi hírportált, a magyar és a lengyel parlament között tavasszal – magyar kezdeményezésre – aláírt stratégiai együttműködési megállapodást.

Az ünnepség előtt a házelnökök, valamint Soltész Miklós, az EMMI államtitkára a waweli székesegyházban részt vettek a Veres András győri megyés püspök által a Szent-László év alkalmából bemutatott szentmisén, amely a Fekete Madonna zarándokvonaton érkezett, korábban a czestochowai Mária-kegyhelyre is ellátogató mintegy 800 magyar zarándok lengyelországi útjának csúcspontja. A mise során a magyar zarándokok Szent László ereklyéit adományozták a szentélynek.

Kövér László és Marek Kuchcinski ezt követően a székesegyházban virágokat helyeztek el Szent Hedvig,  Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Lech Kaczynski néhai lengyel államfő és hitvese, Maria sírjainál. Délután a Szent Lászlóról szóló kiállítást nyitották meg közösen.

MTI