Fotó: MTI/Molnár Edvárd (illusztráció)
Hirdetés

Az elemző ezt az arról szóló hírek kapcsán mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat.

Pócza István felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök már két éve beszélt arról, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet, csak átmeneti megoldás lehet.

Az elemzőt kérdezték arról a levélről is, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának vezetője, köztük az Európai Néppárté – írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását, továbbá arról, hogy Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő egy publikációban támadta Orbán Viktor néppártnak küldött memorandumát.

Az elemző azt mondta: egész Európának az az érdeke, hogy minél hamarabb lezárják a 7-es cikk szerinti eljárást mind Magyarország, mind Lengyelország esetében.

Cseh Katalin esetében politikai haszonszerzésről van szó szerinte. Megpróbálja eladni úgy a pártját, mintha az fontos magyarországi tényező lenne – jegyezte meg Pócza István.