A dpa hírügynökség szerint közel sem biztos, hogy magyar politika legfeltűnőbb és legellentmondásosabb alakjának számító Gyurcsány távozása a kormányfői székből előmozdítja a válságkezeléshez elengedhetetlen intézkedéseket. A balra tolódó szocialista pártot egyedül az előrehozott választások fenyegető kilátása kényszerítheti kompromisszumokra.

A Die Welt arra emlékeztet: az internetes fórumokon a híres-hírhedt öszödi hazugságbeszéd nyomán "Kúrcsánynak" hívott kormányfő utódjának fájdalmas szociális megszorításokat kell végrehajtania – a gyes csökkentése vagy a 13. havi nyugdíj megvonása azon vállalások közé tartozik, amelyet az ország a Nemzetközi Valutaalaptól tavaly ősszel kapott közel 25 milliárd dolláros rendkívüli segély fejében tett. A reformokat a konzervatív lap szerint egy "eldobásra" ítélt, a népszerűtlenséget is felvállaló politikus fogja végrehajtani, akinek helyére adott esetben és a választások előtt kellő időben tiszta lappal induló listavezető léphet.

A szintén a Springer-konszernhez tartozó Berliner Morgenpost Gyurcsány lemondásában a politikus sorozatos hibái mellett a reménytelenség kifejeződését is látja: az EU egyik legígéretesebb új tagállamának tekintett Magyarország egy év leforgása alatt válság-, és szükségállapot-övezetté degradálódott. A konzervatív újság bőségesen adagolja a drámai gazdasági mutatókat, így azt, hogy miként lett viaszpuhaságú a forint és hogyan ugrottak meg a hitelkamatok. "Cinikusan hangzik, de Magyarország most kedvező befektetési terep lett, hiszen a munkaköltségek 14 százalékkal csökkentek. Igaz, eddig több tőkét vontak ki, mint amennyit befektetettek" – jegyezte meg a Berliner Morgenpost.

Orosz lapok: bonyolult politikai játszma zajlik

Magyarországot különösen keményen érinti a világválság és a népszerűtlenné vált miniszterelnök nem akar az elengedhetetlen társadalmi és gazdasági reformok gátjává válni, ezért hibáit és tévedéseit elismerve lemondott – nagyjából így foglalják össze az orosz hírügynökségek, Internet oldalak Gyurcsány Ferenc tegnapi bejelentését. A Vesztyi hírtelevízió szerint azonban Gyurcsány bonyolult politikai játszmával próbálkozik, amikor megpróbál saját híveiből kormányt alakítani, hogy elkerülje a parlament feloszlatását és a soron kívüli választásokat. Az orosz televízió úgy véli, hogy a kormányfő lemondása nem gyakorol semmilyen hatást az orosz-magyar kapcsolatokra, amelyek pedig éppen Gyurcsány kormányzása alatt váltak különösen barátságossá. Nem véletlen, hogy Magyarország írta elsőként alá a Déli Áramlat építéséről szóló dokumentumokat – mondta a Vesztyi televízió.

Olasz lapok: a magyar miniszterelnök a recesszió áldozata lett

A globális pénzügyi válsággal magyarázza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozási szándékát a budapesti politikai fordulatot egyébként szűkszavúan kommentáló olasz sajtó. Gazdasági omlás Magyarországon – írta a La Stampa torinói napilap, amely így búcsúztatja az újság szerint a "limuzinos szocializmust" képviselő budapesti kormányfőt: ez a krízisben megbukott második európai kormány Izland után. Gyurcsány felett a válság rossz kezelése, és a március eleji Európai Uniós csúcson szenvedett személyes veresége mondott ítéletet – írta a La Stampa. A gazdasági napilap Il Sole Venti Quatrore pedig úgy fogalmazott, a magyar gazdasági válság bűnbakot keresett, a legmagasabb szinten találta meg. Gyurcsány a magyar politika volt csodagyereke, a recesszió áldozata lett – hangsúlyozta az olasz gazdasági napilap.

(nol.hu, Krónika)