Még most sem tudja senki, hogy mi lesz pontosan Nagy-Britanniával, hiszen az Európai Unióból történő elválásra egyik kilépési módszernek sincs meg a megfelelő támogatottsága a brit alsóházban – hívta fel rá a figyelmet Pócza István az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy fogalmazott, a brit alsóház és a kormány is halálugrás előtt áll. A szakértő beszélt a bevándorláspárti NGO-k támogatását élvező és Nyugat-Európába készülő migránskaravánról is, ami szerinte döntően befolyásolhatja akár az európai parlamenti választásokat is. 

Vitára és szavazásra engedte a londoni alsóház elnöke a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer nagy többséggel elvetett, a kormány által azonban csütörtökön harmadszor is beterjesztett megállapodást. A vitát és a szavazást a kormány szándéka szerint pénteken tartja az alsóház, de csak az EU-val novemberben elért megállapodáscsomag egyik részéről, a kilépési feltételeket rögzítő 585 oldalas dokumentumról. 

Pócza István felhívta rá a figyelmet, még most sem látni, hogy harmadik alkalommal meglenne-e a többség a dokumentum elfogadására. A javaslat egyik része arról szól, hogy a kiválást miként tudják menedzselni, a másik része pedig a jövőbeni politikai kapcsolatokról. 

Az elemző kiemelte, szerdán is végigszavaztak számos javaslatot arról, hogyan is lehetne kilépni, majd kiderült, hogy egyik módszernek sincs megfelelő támogatása az alsóházban. 
 
Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy a lakosság miként viszonyul a „kutyakomédiához”, Pócza István elmondta, azt lehet látni, hogy a szavazók ezt a kérdést egyre jobban unják. Úgy véli, ha esetleg új népszavazás lenne a Brexitről, akkor kevesebben járulnának az urnához, mint a korábbi referendumon. 

Pócza Istvánt a műsorvezető arról is kérdezte, hogy a hírek szerint több tízezer fős migránskaraván készül Nyugat-Európába. Az elemző szerint szinte bizonyosan kizárható, hogy az emberek menekültek lennének, hiszen az Iszlám Állam gyakorlatilag megsemmisült, az emberek pedig a jobb élet reményében kívánnak útra kelni. Hozzátette: amennyiben ez a menet valóban megindul Európa irányába, akkor bizonyosan számíthat a bevándorláspárti NGO-k támogatására. 

Arra a kérdésre, lehet-e európai parlamenti választási eszköz egy hatalmas migránskaraván, az elemző elmondta, egyértelmű, hogy egy ilyen esemény akár Törökországban, akár az Európai Unióban választást eldöntő elem lehet. 
 
Pócza István szerint meg kell várni a következő heteket, hiszen a karaván indulása április elején várható, és sok minden ki fog derülni abból, az NGO-k milyen akciókat hajtanak végre.