Miután a brit belügyminisztérium nyomát veszítette több tízezer, a migrációs központokból megszökött migránsnak, megkezdték azt a kísérleti programot, amelyen belül az illegálisan az országba belépőket elektronikus jelkövetőkkel látják el.

Hirdetés

A BBC szerint a program azokra vonatkozik majd, akik „veszélyes vagy nemkívánatos” útvonalakon keresztül lépnek be az országba, például teherautók rakterében megbújva vagy Franciaországból érkező, rozoga csónakokon utazva.

A 12 hónapon át tartó kísérleti program – amely csütörtökön vette kezdetét Angliában és Walesben – azt hivatott felmérni, van-e az eljárásnak érezhető hatása a menedékkérelmet benyújtó illegális migránsok számát tekintve, és hogy csökken-e a migrációs óvadék ellenében szabadon bocsátott és a hatóságok szeme elől eltűnő bevándorlók száma.

A megjelölt személyeket kijárási tilalom alá helyezhetik, és azokat, akik nem tartják be a szabadon bocsátás feltételeket, őrizetbe vehetik vagy büntetőeljárás alá vonhatják.

Az elektronikus jelkövető rendszer nem terjed ki a terhes nőkre vagy a magukat 18 év alattinak valló migránsokra, és az ügyintézők rendelkeznek majd mérlegelési jogkörrel a döntés meghozatalakor annak felmérésekor, az eljárás negatív hatással lehet-e egyes illegális bevándorlók mentális egészségére.

(forrás)

Korábban írtuk