Daniel Andrews rámutatott arra, hogy noha az elmúlt hetekben csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, úgy vélte, ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten megszokott karácsonyuk legyen, e lépések elengedhetetlenek.

Hirdetés

A járvány által leginkább sújtott dél-ausztráliai Victoria államban augusztus 2-án hirdettek katasztrófahelyzetet. Az állam székhelyének számító, mintegy 4,9 milliós Melbourne-ben az eredetileg szeptember 13-án lejáró korlátozások egyebek között a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltok ideiglenes bezárását és éjszakai kijárási tilalmat is előírnak.

A vasárnapi bejelentés értelmében az éjszakai kijárási tilalom egy órával rövidebb lesz.

A miniszterelnök kijelentette, újabb enyhítésekről szeptember 28-án tárgyalnak majd, és elképzelhetőnek tartotta, hogy október 26-ától teljesen megszüntetik a korlátozásokat.

Korábban írtuk

Victoria egészségügyi hatóságai vasárnapra virradóan 63 új fertőzést és 5 halálesetet jelentettek az elmúlt 24 órából. Ezzel az államban a Covid-19 betegségben elhunytak száma 666-ra, országszerte pedig 753-ra emelkedett.

A hét végén Melbourne-ben mintegy kétszázan tüntettek a korlátozások ellen, egy tüntető megsebesített egy rendőrt, ellene és több társa ellen eljárás indult.

Augusztus elején Victoriában még 700 körül volt a regisztrált napi fertőzések száma.