Éles szóváltás alakult ki Romániában Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök között, miután a bolgár, szerb és román kormányfő hétvégi tanácskozását követően Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette: Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt.

Iohannis szerint Pontának nem volt mandátuma elkötelezni az országot anélkül, hogy az államfő erre felhatalmazta volna. A szociáldemokrata miniszterelnök válaszképpen hétfőn azzal vádolta a jobbközép ellenzék éléről államfővé választott Iohannist, hogy feleslegesen jár Brüsszelbe a migráns-ügyről tanácskozni, mert „nem csinál ott semmit, csak hallgatja a többieket”.

Ponta hétfőn kifejtette: nem ülhetett tétlenül, amikor nyilvánvaló, hogy Európában „tendenciává vált a határok lezárása, amit Magyarország kezdeményezett” és meg kellett vitatnia a helyzetet a „legfontosabb regionális partnerekkel”, Bulgáriával és Szerbiával.

„A bolgár, szerb és román kormány egyrészt szolidáris Európával és teljesítik európai kötelezettségeiket, másrészt azonban, ha mindenki más lezárja határait, nem érthetnek egyet azzal, hogy a menekültek itt rekedjenek, és ez a három ország egyféle ütközőzónává váljék a Magyarország és mások által emelt kerítések, illetve a Görögországból érkező menekült-áradat között” – magyarázta Ponta.

A szociáldemokrata politikus korábban a migránsok befogadása mellett érvelt, és azért bírálta Iohannist, mert az ellenezte a Brüsszel által javasolt kötelező elosztási kvótákat és azt vetette szemére az államfőnek, hogy álláspontja miatt Románia Magyarországgal együtt az európai álláspont ellen szavazott.

A mostani csörte során már sértő kifejezések is elhangzottak. Iohannis úgy fogalmazott, hogy „Ponta Bulgáriában sétafikált”, Ponta pedig azzal vágott vissza, hogy Iohannis úgy jár Brüsszelbe, mint „egy süket leányzó a táncba”.

A román alkotmány szerint az országot az államfő jogosult képviselni a nemzetközi kapcsolatokban.

Románia, Bulgária és Szerbia miniszterelnöke szombaton megegyezett abban, hogy országaik egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben és nem fogják hagyni, hogy „átjáró” országokká váljanak. Az áprilisban tartott első háromoldalú miniszterelnöki találkozón Ponta a visegrádi együttműködés mintájára román-bolgár-szerb összefogást javasolt a legfontosabb regionális kérdésekben.

MTI