Texas állam kormányzója, a republikánus Greg Abbott aláírta a köznyelvben “Amerikai törvényeket az amerikai bíróságokon” (American Laws for American Courts, vagy ALAC) néven emlegetett, 45-ös számmal ellátott képviselőházi törvényjavaslatot (HB 45), amely megtiltja, hogy az állam bármely bíróságán idegen országbéli törvényekre hivatkozva lehessen ítéleteket hozni – írja a breitbart.com hírportál.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A törvényjavaslat egyik megalkotója, Jeff Leach republikánus képviselő azt mondta, az életbe lépő törvény “életbevágóan fontos ahhoz, hogy megvédjük és biztosítsuk alkotmányos alapjogainkat”.

A javaslat kidolgozásában vezető szerepet kapott képviselő, a szintén republikánus Dan Flynn azzal indokolta annak szükségességét, hogy Texas államban nem egyszer alkalmaztak már más országokban érvényes törvényeket – elsősorban válási, gyermektartási, tulajdonjogi vagy házastársakat érintő egyéb ügyekben.

A HB 45 értelmében a Texasban, illetve az Egyesült Államokban érvényes törvények minden más törvény felettinek tekintendők, és megtiltja az állam bíráinak, hogy ítélethozatalkor más országokban érvényes szabályozást vegyenek figyelembe, mert azzal megsértenék a texasi és amerikai alkotmányos jogokat. 
A törvény nem nevez meg egyetlen idegen nemzetet, vallást vagy kulturális gyakorlatot sem, ám egyértelművé teszi, hogy az “idegen országbéli törvény” magában foglalja az Egyesült Államok területén kívül eső bármely ország szabályait, törvényeit vagy irányadónak tekintett jogi kódexét.

Még 2015 decemberében robbantotta a breitbart.com a hírt, amely szerint a Texas állambéli Dallas városában egy, a Sharia-törvényeket alkalmazó, iszlám bíróság működött. A négy, önmagukat bíráknak tekintő döntéshozó egyike akkor azt állította, a “bíróság” által hozott ítéletek “nem kényszerítő jellegűek”. Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy olyan ügyekben, ahol a texasi és a Sharia törvények között összeférhetetlenség állt fenn egy-egy ügyben, ők a Sharia törvényeket tekintették irányadónak.
Ez az eset ihlette az állam néhány képviselőjét arra, hogy kidolgozzák a törvénytervezetet.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (Council for American-Islamic Relations, vagy CAIR) texasi szervezetének véleménye szerint a HB 45 egy “anti-Sharia törvény” és egy sajtónyilatkozatban azt állították, az “megakadályozza a muszlimokat abban, hogy olyan területeken is kövessék a vallásuk tanításait, mint az iszlám házasság, válás, temetések és polgárjogi megállapodások”.

A HB 45 hivatalosan szeptember 1-én lép jogerőre, és azt a texasi Legfelsőbb Bíróságnak legkésőbb 2018. január 1-től kell teljes egészében alkalmaznia.
Ezzel Texas a 12. állam lett, amely elfogadta az ALAC-ot, őket megelőzte például Florida, Arizona és Washington állam is.

breitbart.com, demokrata.hu