A jegybank közleménye szerint ez a döntés a kormány folyamatban lévő kedvezményes hitelezési programjaival együtt támogatja a hitelforrások elérhetőségét a gazdaságban, és mérsékli a gazdasági aktivitás visszaesésének mértékét.

Hirdetés

A jegybank szerint az irányadó ráta csökkentését az tette lehetővé, hogy az ár- és pénzügyi stabilitási kockázatok megszűntek növekedni. A fogyasztói árak növekedésének jelenlegi üteme, bár még mindig magas, a március első felében elért csúcsot követően jelentősen lassult.

Az infláció lassulása nagyrészt a rubel erősödésének és a fogyasztói aktivitás mérséklődésének a következménye. Részben ennek hatására áprilisban csökkentek a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásai. A jegybank szerint az infláció további dinamikája szempontjából fontos tényezővé válik az importhelyettesítési folyamatok hatékonysága, valamint a késztermékek, alapanyagok és alkatrészek behozatalának mértéke és gyorsasága.

Az orosz jegybank továbbra is azzal számol, hogy az infláció 2024-ben visszatér a 4 százalékos célhoz és úgy látja, hogy idén még van lehetősége tovább csökkenteni az alapkamatot.

Korábban írtuk

A jegybank február 28-án az addigi 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az irányadó rátát, ami 2013 óta a legmagasabb. A döntést az Ukrajna elleni orosz háborúra adott szigorú nyugati szankciók hatására hozták meg. Következő, március 18-i ülésén a jegybank 20 százalékon tartotta az alapkamatot, amit április 8-án a szerdáig érvényes 17 százalékra csökkentett, majd szerdától 14 százalékra süllyedt.