Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek Németországban hétfőn hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelső ügyészség közölte, hogy több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével Szászország és Bajorország tartományi helyszíneken fogták el a hat gyanúsítottat, és házkutatást tartottak szászországi lakásokban és egyéb ingatlanokban.

A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő „huligán, skinhead és neonáci” körökhöz tartoznak, és legkésőbb az idén szeptember 11-én megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre „külföldiek és politikailag másként gondolkodók” ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.

A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben. Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra – a német nemzeti ünnepre – tervezett műveletre, amelynek részletei még nem ismertek.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A tüntetéseken számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali nézeteinek tulajdonítanak.

Frauke Köhler, a szövetségi legfelső ügyészség szóvivője az nyomozás részleteit ismertető sajtónyilatkozatáéban kiemelte, hogy a feltételezett terrorista csoport ügye nincs közvetlen összefüggésben az augusztusi késeléssel. Elmondta, hogy a gyanúsítottak a szászországi szélsőjobboldali körök vezető alakjai közé tartoznak. A hatóságok megfigyelték kommunikációjukat, amelynek alapján külföldiek mellett újságírók, politikusok és magas beosztású állami és önkormányzati tisztségviselők ellen is terveztek támadásokat, és megpróbáltak lőfegyvereket szerezni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta: a gyanúsítottak elfogása a jobboldali radikálisok és szélsőjobboldaliakkal szemben alkalmazott „zéró tolerancia” megnyilvánulása.

A miniszter a pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi ülésének margóján tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a bűnözés általában véve csökken Németországban, de a terrorveszély változatlanul nagy. Bármikor történhet terrorcselekmény, és az országot a terrorizmus valamennyi „árnyalata” veszélyezteti – mondta Horst Seehofer.