Donald Trump amerikai elnök szerint elhalaszthatják az Észak-Koreával tervezett csúcstalálkozót. 
 

Fotó: MTI/EPA/KCNA


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az elnök a Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Ház Ovális irodájában beszélt erről újságíróknak kedden.
    
„Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor, lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani” – utalt Donald Trump a június 12-re, Szingapúrba tervezett találkozóra. Majd újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.
    
Phenjan pár nappal ezelőtt jelezte: amennyiben a csúcstalálkozón csupán „egyoldalú atomfegyver-mentesítésről” lenne szó, a találkozót akár le is mondhatják. Trump erre így reagált az újságíróknak: senkit nem hibáztat, de „nem boldog” az észak-koreai álláspont megváltozásától. Megállapította, hogy ez a változás Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Az amerikai elnök „világszínvonalú pókerjátékosnak” nevezte a kínai elnököt. 
    
A sajtóval tartott találkozón jelen volt Mun Dzse In dél-koreai elnök is, aki kedden reggel megbeszélést folytatott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval. Mun elnök az újságíróknak reményét fejezte ki, hogy a találkozó – amelyet „történelminek” nevezett – megtartható. „Azért, mert voltak a múltban kudarcaink, nem kell pesszimistáknak lennünk a jövőt illetően” – fogalmazott, dicsérve egyúttal az amerikai elnök erőfeszítéseit. Amint mondta: Donald Trumpnak „drámaian pozitív” változásokat sikerült elérnie Észak-Koreával. 
    
„Talán egy napon látogatást tehetek majd egy egységes Koreában” – tette hozzá Trump. Ugyanakkor leszögezte: pillanatnyilag „két sikeres Koreában” gondolkodik, Észak- és Dél-Korea szerinte két ország marad, és egy napon majd Phenjan és Szöul dönti el, hogy tárgyaljon-e a két ország egyesítéséről.