Hirdetés
Fotó: shutterstock.com
Bruce Jenner
Fotó: shutterstock.com
Caitlyn Jenner

A legnagyobb gazdasági erőt képviselő szövetségi államban sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjteni annak érdekében, hogy Kalifornia választópolgárait népszavazáson kérdezhessék meg, meg akarják-e fosztani tisztségétől Gavin Newsom demokrata párti kormányzót. Az egyelőre még el nem döntött időpontban tartandó voksoláson ezen kívül még egy kérdésre kell választ adniuk: amennyiben új kormányzót szeretnének a szövetségi állam élére, ki legyen az?

A leváltandó kormányzó ellen akárhány jelölt indulhat, akik közül az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, ez pedig az indulók nagy száma miatt nem feltétlenül jelent abszolút többséget. Kaliforniá­nak így lett eleddig utoljára republikánus kormányzója még 2003-ban Arnold Schwarzenegger személyében, aki az akkor visszahívott Gray Davis ellen indult több mint száz másik jelölt társaságában.

A republikánusok jelenleg legesélyesebbnek tartott aspiránsa Caitlyn Jenner. A részleges névazonosság a bevezetőben említett sportolóval nem véletlen, hiszen ugyanarról az emberről van szó. Jenner 2015 tavaszán jelentette be, hogy ő bizony nőnek érzi magát, ezentúl nőként kívánja élni az életét, és mindenki szólítsa őt Caitlynnek.

Jenner emellett keresztény és konzervatív; az egyik leggyakrabban idézett kijelentése arról szól, hogy több kritika érte akkor, amikor nyilvánosságra hozta, hogy republikánus, mint akkor, amikor bejelentette, hogy transznemű. Korábban Donald Trumpot is támogatta, bár ezt később az elnök „transzneműekkel szembeni támadásaira” hivatkozva visszavonta.

Korábban írtuk

A baloldali melegjogi aktivisták sem republikánus párti tagságát, sem a Trumpnak nyújtott támogatását nem tudják neki megbocsátani. Legutóbb éppen azzal haragította őket magára, amikor kifejtette: nem ért egyet azzal, ha magukat átoperáltató, de eredendően ellenkező „biológiai nemű” sportolókat egy versenyen indítanak. Nem újdonság, hogy az amerikai baloldal tökéletesen intoleráns azokkal, akik szembemennek az éppen aktuálisan politikailag korrektnek tartott fősodorral. De a konzervatívoknak vajon mit jelent Jenner jelöltsége?

Kérdés, a republikánus szavazó a Caitlyn Jennerre adott vokssal nem adná-e áldását egyben arra a transzmozgalomra, amely mára elérte, hogy szélsőségeseik szülőket zaklatnak, ha nem hajlandók kiskorú gyermekeiket hormonkezeléseknek alávetni, hogy megakadályozzák természetes nemi-biológiai fejlődésüket. Helyes-e, hogy óvodás gyerekeknek olvasnak fel meséket nőnek öltözött férfiak az elfogadás zászlaja alatt, és biológiailag lányoknak biológiailag fiúkat kell legyőzniük futó- vagy magasugróversenyeken? Normális-e, hogy biológiailag férfiak tölthetik jól megérdemelt büntetésüket női börtönökben? Ha mindezt elfogadják, mi lesz a következő lépés? A vérfertőző kapcsolatok engedélyezése? A kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatok? A bébipornó?

Még az sem egyértelmű – pedig angol nyelvterületen ez egyáltalán nem mindegy –, hogy a republikánus szavazó férfi (he) vagy női (she) névmással utaljon-e Jennerre, és ha ez utóbbival, akkor az azt jelenti-e, hogy nőként fogadja el? És ha nem Caitlyn Jennerre szavaz, ahhoz járul-e hozzá, hogy Kaliforniának továbbra is demokrata párti kormányzója legyen? Melyik ér számára többet: a választási vagy az erkölcsi győzelem?

Addig, hogy a kaliforniai republikánus szavazónak mindezzel szembe kelljen néznie, még sok mindennek kell teljesülnie: egyrészt sikeresen le kell váltani a jelenlegi kormányzót, másrészt a szavazás napján még mindig Jennernek kell lennie a leg­esélyesebb republikánus jelöltnek. A kérdésen azonban már most érdemes elkezdenie töprengeni, hiszen minden konzervatívnak tudnia kell, hogy a társadalmi kérdéseket illetően már évtizedek óta egyre csak hátrálnak. És hamarosan elérnek a falig.