Az öt – afgán, orosz, iráni és grúz állampolgárságú – menedékkérő panaszos azután fordult a bírósághoz, miután a francia hatóságok megtagadták tőlük a pénzügyi támogatást, amelyre az ország törvényei értelmében jogosultak lettek volna, így „embertelen és megalázó körülmények közé kényszerültek, megfosztva létfenntartáshoz szükséges alapvető eszközöktől”.

Hirdetés

A testület ítéletéből kiderül, hogy az érintettek, fedél és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül, valamint megélhetési lehetőségek hiányában éltek több hónapon keresztül, folyamatosan attól tartva, hogy megtámadják vagy kirabolják őket. Az öt felperesből három, hosszú idő után kapott csak ideiglenes támogatást, továbbá menedékkérelmük regisztrálásához kapott határidő olyan rövid volt, hogy nem tudták beszerezni a regisztráláshoz szükséges dokumentumokat.

Az ítélet hangsúlyozza, hogy Franciaországban a menekültüggyel foglalkozó szervek túlterheltek a menedékkérelmek 2007 óta folyamatosan növekvő száma miatt, továbbá elismeri, hogy a francia állam számos létesítményt kiépített a menedékkérők számára, azonban, megítélésük szerint ez nem menti fel az államot az emberi jogok tiszteletben tartása alól.

A bírák ítéletükben 10 illetve 12 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítéltek meg a sértetteknek. Egy hónap alatt ez a negyedik alkalom, hogy testület elmarasztaló ítéletet hozott Franciaország ellen.

Korábban írtuk