Fotó: shutterstock, illusztráció

Elítélt kedden a berlini tartományi bíróság egy fiatal szíriai és líbiai menedékkérőkből álló csoportot, amely tavaly karácsonykor megpróbált felgyújtani egy alvó hajléktalant a német fővárosban.

A fővádlottat két év kilenc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A 21 éves fiatalember egy égő zsebkendőt helyezett el a hajléktalan mellett, hogy meggyulladjon a kartonpapír, amellyel betakarta magát.

Az eset december 25-én hajnalban történt a Kreuzberg és a Neukölln nevű városrész határán fekvő Schönlein utcai metrómegállóban. Az áldozat egy 37 éves hajléktalan, aki egy padon aludt. A menedékkérők a zsebkendő meggyújtása után elhagyták az állomást.

Az ügyészség gyilkossági kísérlet, illetve gyilkossági kísérlet bűnpártolása miatt emelt vádat. A bíróság szerint az elkövetők nem akarták megölni áldozatukat, de tudták, hogy súlyos égési sérüléseket szenvedhet.

 A fővádlottat végül súlyos testi sértés kísérlete miatt ítélték el. Azért kísérletért, mert a lengyel hajléktalan nem sérült meg. Több utazó és egy poroltó készülékkel a segítségére siető metróvezető lélekjelenléte révén menekült meg a tűzhaláltól.

A fővádlott három társa nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Büntetésükből az előzetes letartóztatás révén hat hónapot már letöltöttek. A bíróság szerint a metróállomás videokameráinak felvételei alapján egyértelmű, hogy a három fiatalember érdeklődéssel szemlélte, amint társuk megpróbálja felgyújtani a védtelen, alvó férfit, és semmi jelét nem adták annak, hogy ellenzik tettét. Ez azt jelenti, hogy pszichikailag, lelkileg támogatták a fővádlottat, vagyis bűnpártolásban vétkesek.

Két további vádlottat segítségnyújtás elmulasztása miatt egy hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és 36 órai közmunkára ítéltek. A két fiatalember távolabb ült, mint társai, de tudták, hogy mi történik, mégis társaikkal együtt elhagyták a helyszínt, anélkül, hogy segítettek volna az áldozaton – emelte ki ítéletében a berlini tartományi bíróság.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ítélet indoklásában hangsúlyozták, hogy mind a hat vádlott nagyon éretlen és alacsonyan képzett, és még nem találták meg a helyüket a német társadalomban. Ölni azonban egyikük sem akart, a fővádlott pedig kivagyiságból követte el tettét. Ha nem lett volna közönsége, nem került volna sor a bűncselekményre – vélte a bíróság.

 A vádlottak közül ketten az utolsó szó jogán bocsánatot kértek az áldozattól és hangsúlyozták, hogy nagyon sajnálják a történteket.

Az ügyészség elégedetlen a nem jogerős ítélettel. A fővádlott védője azt mondta, ugyan elfogadható az ítélet, de még nem döntötték el, hogy kérnek-e felülvizsgálatot a szövetségi legfelsőbb bíróságtól.

MTI