Fotó: shutterstock.com/photofilippo66 (illusztráció)
Hirdetés

Virágkorát éli a Franciaország és Nagy-Britannia közötti migránsáradat szállítása a La Manche csatornán, soha annyi illegális átkelés nem volt még, mint az idén, derül ki a statisztikákból. Az év eleje óta több mint harminckétezer migráns kelt át a két országot összekötő tengeri csatornán, ami már most több, mint a tavalyi évben regisztrált összes átkelés. Riporterek ügyfeleknek adták ki magukat, így sikerült szóra bírni az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító csempészhálózat fejét, egy albán férfit, aki részletesen beszámolt az általa vezetett banda működéséről.

Az Arany Oroszlán néven ismert férfi elmondása alapján igencsak jövedelmezőnek számít a migránsok gumicsónakokon való fuvarozása Franciaországból Angliába, ugyanis hetente több mint egymillió fontot keres vele. A csempész arról is beszámolt, hogy a migránsoktól fejenként 4500 fontot kér egy fuvarért és azt a tájékoztatást adja nekik, hogy a brit hatóságoktól ételt és takarókat kapnak, valamint bármit, amire csak szükségük van.

Ezt követően – az ígéret szerint – egy táborba viszik és regisztrálják őket, és amennyiben nem állnak körözés alatt, akkor egy szállodában kapnak elhelyezést, ahonnan szabadon távozhatnak és oda mehetnek, ahova csak akarnak. A cikkből az is kiderül, hogy a Franciaország északi részén lévő Dunkerque városában a vasút- és buszpályaudvarnak otthont adó Place de la Gare lett az Angliába tartó bevándorlók bázisa, a teret körülvevő olcsó szállodák tele vannak csónakra váró migránsokkal.

A környéken dolgozó taxisofőrök is ráálltak a migránsokkal kapcsolatos üzletágra, 30 euróért bárkit elvisznek egy illegális sátortáborba – írja a V4NA hírügynökség. A csempész az üzlet anyagi részleteiről is beszélt az ügyfeleknek álcázott riportereknek, elmondása alapján a pénzt a londoni munkatársának kell adni, nem pedig neki francia területen. Az albán férfinak sok kuncsaftja van, ez abból is látszik, hogy az újságírókkal folytatott beszélgetést a kávézóban egyszer meg kellett szakítania, hogy a másik asztalnál ülő klienseivel is váltson pár szót.

A szóban forgó csempészbandának olyan sok ügyfele van, hogy várólistát kellett készíteniük, melyen jelenleg hatszázan szerepelnek. A Daliy Mail arról is beszámolt, hogy pár órával a találkozót követően a rendőrök elvitték a dunkerque-i kávézóban tartózkodó összes albán állampolgárt, köztük Arany Oroszlánt is, ám a férfit másnap reggel már szabadon is engedték, így zavartalanul folytathatta tovább az üzletet. A férfi egy üzenetben közölte a riporterekkel, hogy a francia hatóságok semmit nem tehetnek vele, mivel megvannak az országban való tartózkodáshoz szükséges dokumentumai.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.

Korábban írtuk