Angliában és Walesben a 2022 márciusát megelőző egy évben 6,3 millió bűncselekményt vettek nyilvántartásba, ami kétszámjegyű, 16 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest – derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adataiból.

Hirdetés

Az úgynevezett nagy kárt okozó bűncselekmények száma pedig még ennél is nagyobb mértékben emelkedett: az emberölések száma 25 százalékkal, a szexuális bűncselekmények száma 32 százalékkal nőtt, ez utóbbi megközelítette a 200 ezret.

Egy év alatt több mint 70 ezer nemi erőszakról érkezett bejelentés.

A Nagy-Britanniában folyamatos problémát jelentő késeléses bűncselekmények száma viszonylag szerényebb mértékben, 10 százalékkal (49027 eset) emelkedett.

A hatóságok mindeközben néha meglepő módon vonakodnak attól, hogy gyilkossági kísérletként ismerjenek el olyan cselekményeket, amelyek pedig kifejezetten hasonlítanak egy gyilkossági kísérletre; mint például az afgán bűnöző, Hamid Akhonzada esetében, aki egy buszon a padlóra tepert egy tinédzsert, majd hátraszorította a fejét és egy késsel vágta át a torkát, mégis csak „szándékos testi sértés” vádjában indítottak ellene eljárást.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények száma mindösszesen 18 százalékkal, mintegy 2,1 millióra nőtt.

(forrás)

Korábban írtuk