Fotó: ShutterStock/VICTOR AGBOIFO
Hirdetés

A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Chauvint, a büntetőper fővádlottját a többi között gyilkosággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben. Elítélése esetén akár 40 év szabadságvesztésre számíthat Minnesota államban. Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít.

Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben.

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül. George Floyd hiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. A férfi nem sokkal később meghalt.

Korábban írtuk

Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik meg.