Az amerikai hatóságok elkezdték a szomszédos Mexikóba kitoloncolni azokat a közép-amerikai bevándorlókat, akik menedékkérelmük elbírálására várnak – közölte a mexikói bevándorlási hatóság egyik szóvivője helyi idő szerint kedden este.

Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Elsőként egy hondurasi férfit szállítottak át Tijuana határvárosba, ott kell kivárnia, amíg egy amerikai bíróság döntést hoz az ügyében.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint december végén állapodtak meg Mexikóval arról, hogy a szomszédos országba küldik vissza az Egyesült Államokba illegálisan belépő külföldieket, hogy ott várják ki kérelmük elbírálását. A tárca közlése szerint naponta akár 20 bevándorlót is visszaszállítanának Mexikóba az eljárás keretében.

A mexikói kormány szerint viszont az Egyesült Államok egyoldalú döntéséről van szó. Mexikó mindeddig vonakodott attól, hogy nem mexikói állampolgárságú migránsokat fogadjon vissza északi szomszédja területéről.

A mexikói-amerikai határhoz érkező bevándorlók többsége valamelyik közép-amerikai országból származik. Eddig a határ amerikai oldalán adhatták be menedékkérelmüket.